Nieuws Antwerpen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland blikt vooruit met George Osborne

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland blikt vooruit met George Osborne

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland blikt vooruit met George Osborne

George Osborne, voormalig Brits minister van Financiën in de regering Cameron, was dinsdagavond de veelbesproken gastspreker op Vooruitblik 2017, het jaarlijkse event van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Met George Osborne zet de Antwerps-Wase Kamer een sterke traditie verder met een gerenommeerde spreker. Eerder stonden ook Charles Michel en Nicolas Sarkozy op het podium van Vooruitblik.

Osborne was sleutelfiguur én bevoorrechte getuige van het brexit-referendum. Aan de meer dan 850 aanwezigen in de Stadsschouwburg gaf hij zijn visie op dit kantelpunt in de Europese geschiedenis.

De internationale gast werd, net zoals bij de vorige editie van Vooruitblik, ingeleid door burgemeester Bart De Wever. Hij begon zijn speech met felicitaties voor de ondernemers: “In 2016 werden 55.000 nieuwe jobs gecreëerd waarvan het overgrote deel in de privésector. Er waren ook nooit meer starters dan vorig jaar. Proficiat daarvoor.”
Burgemeester De Wever sloot zich ook aan bij de oproep die Kamervoorzitter Stéphane Verbeeck net daarvoor had gelanceerd om de meerwaardebelasting niet in te voeren. De vennootschapsbelasting zoals die momenteel bestaat, noemde hij ‘onrechtvaardig en jobvernietigend’.

Een statement waar George Osborne meteen op inspeelde. ‘Jullie plan om de vennootschapsbelasting te verlagen is een goed idee.’ Daarna had de voormalige Britse minister van Financiën het natuurlijk uitgebreid over de brexit.
“Iedereen weet dat ik een hartstochtelijke tegenstander van de brexit ben, maar we hebben het pleit verloren omdat we niet elke dag gestreden hebben voor onze ideeën. Een belangrijke les voor de toekomst. De uitstap uit de Europese Unie mag in geen geval een vechtscheiding worden die enkel draait om geld. We moeten iedereen eraan herinneren waarom we de EU in de eerste plaats hebben opgericht. Omdat we er ondanks onze verschillen van overtuigd waren dat samenwerking zou leiden tot welvaart.”

Tot slot riep George Osborne de aanwezige ondernemers op om de onderhandelingen niet zomaar aan de Europese Commissie en de overheden te laten. “Jullie zijn een krachtige gemeenschap van ondernemers, laat jullie stem horen opdat we tot een evenwichtig akkoord zouden komen in belang voor onze beide economieën”, aldus Osborne.

Achteraf mengde Osborne zich nog in het publiek om informeel ideeën uit te wisselen met de aanwezigen. Het was dus een geslaagde Vooruitblik-avond.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.