Nieuws Antwerpen Voka vraagt aan gemeenten steun voor lokale ondernemers

Voka vraagt aan gemeenten steun voor lokale ondernemers

Voka vraagt aan gemeenten steun voor lokale ondernemers

ANTWERPEN – De coronacrisis zorgt voor een enorme economische impact bij alle ondernemingen. Maar als de overheid de juiste maatregelen neemt kan onze economie weer snel opveren. Voka Antwerpen-Waasland roept daarom de lokale besturen op om het nodige te doen voor de ondernemers in hun gemeente.

COVID-19 legt het sociaal en economisch leven stil. “De naweeën van deze crisis zullen voelbaar zijn van de kleinhandel tot de grotere industrie en de logistieke sector”, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel van Voka Antwerpen-Waasland. “Ook de lokale overheid kan hier een belangrijke ondersteunende rol spelen.”

Voka Antwerpen-Waasland dringt heel concreet op volgende drie maatregelen aan.

  • Een uitstel van betaling voor een periode van minstens twee maanden voor de betaling van de belastingen waarvoor ondernemingen het aanslagbiljet al ontvangen hebben. Indien nodig moeten bedrijven een afbetalingsplan voor deze belastingen kunnen aanvragen.
  • Een tijdelijke verlaging van de onroerende voorheffing om betalings- en liquiditeitsproblemen te voorkomen. Deze belasting is goed voor 45,4% van de gemeentelijke belastingen in de regio Antwerpen-Waasland. Gemeenten hebben hier dus een efficiënt instrument in handen om ondernemingsgerichte stimuli door te voeren. Er kan ook gekozen worden voor een vlakke verlaging die zowel burgers als rechtspersonen ten goede komt.
  • Naast fiscale maatregelen kunnen lokale besturen ook de cashflow van de bedrijven bevorderen door facturen van leveranciers zo snel mogelijk te betalen.

Maximale ondersteuning is nodig om faillissementen en jobverlies te vermijden, aldus Voka Antwerpen-Waasland. “Uit berekeningen van het Leuvense onderzoekscentrum VIVES blijkt dat een krimp van de reële economie met 1 procent al snel een werkloosheidstoename geeft van meer dan een halve procent. Elke ondersteuning is dus meer dan welkom om de continuïteit van ondernemingen en de jobzekerheid te verzekeren. Bovendien houden we op die manier ook de koopkracht van de burgers en de interne consumptie op peil”, benadrukt Luc Luwel.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.