Pomuni Frozen krijgt Factory of the Future Award

Volautomatische aardappelfabriek Pomuni in Ranst wint ‘Factory of the Future’

RANST - In Mechelen zijn dinsdagavond de ‘Factory of the Future Awards’ uitgereikt, prijzen voor de meest geavanceerde en toekomstgerichte Belgische productiebedrijven. Een van de winnaars is Pomuni Frozen uit Ranst, een fabriek die aardappelproducten maakt zonder dat één medewerker het product moet aanraken.

De Factory of the Future Awards zijn een initiatief van technologiefederaties Agoria en Sirris en industriefederaties van de verschillende sectoren. Sinds 2015 wordt de titel uitgereikt aan bedrijven die bij hun productie sterk inzetten op onder meer digitalisering, slimme processen en duurzame productie.

In Technopolis in Mechelen kregen vijf bedrijven de award dinsdag voor het eerst. Onder hen is Pomuni Frozen, een aardappelverwerker uit Ranst. De wortels van het familiebedrijf gaan terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw, vandaag staat de vierde generatie van de familie Muyshondt aan het roer.

“Wij proberen de aardappel op een zo efficiënt mogelijke manier van het veld tot op het bord te brengen”, zegt commercieel directeur Ben Muyshondt. “Of het nu om verse aardappel, kroket, puree of hash brown gaat. Daarom hebben we de laatst jaren fors geïnvesteerd in innovatie en automatisering.”

Medewerkers van de toekomst

In 2021 rondde Pomuni een vierjarig investeringstraject af. Dankzij verregaande automatisering hoeft geen enkele medewerker het product nog aan te raken, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketten of pommes duchesses die van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. “Onze vijftig medewerkers moeten opvolgen en controleren. Wij hebben dan ook mensen nodig die actief meedenken.”

Muyshondt is daarom in de eerste plaats trots op zijn mensen. “De laatste jaren zijn niet eenvoudig geweest, door onder meer Brexit en corona. De medewerkers hebben naast die zaken ook de aanpassingen aan de fabriek goed doorstaan. Naast een fabriek van de toekomst hebben we dus ook een team voor de toekomst.”

Sinds 2015 hebben 53 Belgische ondernemingen de titel van Factory of the Future gekregen. De winnaars krijgen het label voor een periode van drie jaar, na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan worden verlengd.