In de afgelopen maand mei steeg het aantal faillissementen in het arrondissement Antwerpen met 16%. In het arrondisssement Sint Niklaas zelfs met 63%. Daarmee wordt de positieve lijn van de afgelopen tijd weer omgebogen. Vooral latente moeilijkheden in de horeca wegen op de cijfers.
De economische ontwikkelingen van de laatste maanden waren opvallend verbeterd. Het aantal faillissementen was structureel dalend. De arrondissementen Antwerpen en Sint Niklaas bleven weliswaar licht achterop maar de teneur was onmiskenbaar positief.
De maand mei doorkruiste de positieve ontwikkelingen evenwel. Het aantal faillissementen is volgens de analyses van het handelsinformatiekantoor Graydon in het hele land weer met 4,1% gestegen tot 885 dossiers. In de provincie Antwerpen was er zelfs een opstoot van 34% (+ 49), in Oost-Vlaanderen van 36%. Volgens analist Eric Van den Broele is de negatieve ontwikkeling voor een groot stuk toe te schrijven aan de negatieve ontwikkelingen in de horeca. Mede in het licht van de installatie van de zogenaamde witte kassa hebben nogal wat horeca-uitbaters het kennelijk voor bekeken geacht. Ook de angstsfeer na de aanslagen in Brussel zal ongetwijfeld een negatief effect gehad hebben. Er waren in elk geval overal opvallend veel faillissementen onder de restaurants en cafés.
In de maand mei werden in het arrondissement Antwerpen 113 faillissementen uitgesproken, 16% meer dan in mei van 2015. In Sint Niklaas werden 18 ondernemingen gesloten, 63% meer.
Globaal komt het arrondissement Antwerpen daardoor in de afgelopen vijf maanden op 622 faillissementen of 0,32% meer dan in de eerste vijf maanden van 2015. In Sint Niklaas waren dat er 99 of 47% meer.
Mechelen en Turnhout doen het als arrondissement kennelijk beter want de hele provincie Antwerpen zag het aantal faillissementen tijdens de eerste vijf maanden toch met 5% dalen tot 869 dossiers. Oost-Vlaanderen kwam op 496 dossiers of 6% meer.
Het lijstje van de recente falingen kun je vinden op www.madeinantwerpen.be/falingen