Voormalige site van Opel eindelijk beschikbaar voor investeerders

opelHet Antwerpse Havenbedrijf heeft eindelijk de hand kunnen leggen op de 96 hectaren grote site van General Motors aan de Noorderlaan. De haven legt er 43,6 miljoen euro voor op tafel, precies het bedrag dat een onafhankelijke expertengroep had bepaald.

Het Havenbedrijf heeft vier jaar lang een conflict uitgevochten met General Motors, de vorige eigenaar van de terreinen aan de Noorderlaan. General Motors had zijn vestiging, Opel Belgium eind 2010 definitief gesloten. De laatste 2000 werknemers werden toen de laan uitgestuurd.

Het Antwerpse Havenbedrijf onderkende grote opportuniteiten in het terrein van GM. Omdat de haven een voorkooprecht had op de gronden werd aanvankelijk 30 miljoen euro op tafel gelegd. GM vroeg evenwel 90 miljoen euro. Het conflict zat jarenlang vast.

De haven betaalt nu uiteindelijk de prijs die de experten voorstelden. GM moet anderzijds wel de sanering van de gronden betalen, zowat 1,7 miljoen euro.

Ook het conflict tussen GM en de Vlaamse regering is opgelost. De Vlaamse regering vorderde 20 miljoen euro aan investeringssteun terug. GM weigerde dat. De deal werd nu gevonden op 3,6 miljoen euro. In het raam van datzelfde akkoord is het Havenbedrijf ertoe bereid gevonden om 5 miljoen euro te storten in het Hermesfonds van de Vlaamse regering. Het Hermesfonds steunt investeringen in economische ontwikkelingen in de haven.

Investeerders

In de komende weken kan de haven van Antwerpen eindelijk op zoek naar kandidaat-investeerders in de gronden van GM. De prioriteit ligt daarbij op projecten met een hoge toegevoegde waarde en met hoge tewerkstellingscijfers. Voorlopig dus geen magazijnen of opslagfaciliteiten. Het Havenbedrijf wilde niet zeggen of er al concrete dossiers binnengekomen zijn.