banner_raman_01

Voxdale ontwikkelt bewegingsscanning van nieuwe generatie

voxdale

Het bedrijf Voxdale uit Wijnegem werkt aan een systeem om menselijke beweging te scannen. Het systeem wordt ontwikkeld in samenwerking met de universiteit Antwerpen. Het systeem ‘InLocoMotion’, wordt ontworpen om lichamen zoals ze in werkelijkheid zijn, met al hun afwijkingen en verschillende vormen, accuraat in beeld te brengen. Op dit moment bestaat 3D-scanning al. Maar dat systeem is enkel geschikt om menselijke lichamen te scannen die bewegingsloos zijn.

banner_raman_01Maar lichamen zijn voortdurend in beweging. Er bestaan nu ook al systemen die beweging in kaart kunnen brengen, maar dan uitgaande van lichamen die als het ware uitsluitend skeletten zijn. Dat een lichaam meer is dan een stel beenderen, dat is iets waar tot nu toe de bestaande systemen geen weg mee wisten. Lichamen bestaan nl. ook uit vlees, uit spieren, weefsel, enzovoort. Om die buik, die spieren en dat weefsel te scannen, in relatie tot beweging, was er tot nu toe nog geen oplossing. En dat is precies nodig om het lichaam te capteren zoals het in werkelijkheid is, en niet zoals het er theoretisch zou kunnen uitzien.

Daarom ontwerpen Voxdale BVBA en de Universiteit Antwerpen nu een systeem dat deze nadelen overbrugt. Zij zullen bewegende mensen inscannen en er virtuele modellen van maken waar ontwerpers van kleding, sportgerief enzovoort mee aan de slag kunnen. Geen loutere ‘3D scanning’, maar ‘4D anthropometrie’.

‘Ons systeem opent perspectieven voor brede toepassingen in de consumentensector’ zegt het persbericht. Maar de onmiddellijke focus ligt op niche-cliënten in elitesporten en medische technologie. Enkele belangrijke namen in de Vlaamse industrie hebben hun belangstelling al laten blijken, zegt Voxdale.

Voxdale is gespecialiseerd in ontwerpen en research in de sector van medische en ruimtetechnologie en sport. Het project 'InLocoMotion' wordt gesteund door VLAIO/IWT in de vorm van een Baekeland mandaat Het project wordt getrokken door Voxdale onderzoeker Raman Garimella.