Wuyts-Cristophe-_1_

Vraag naar grote magazijnen neemt toe.

De vraag naar grote magazijnen en opslagruimtes neemt fors toe. Dat staat in het jaarlijkse trendsrapport van de vastgoedgroep Hugo Ceusters. Vorig jaar werden er in oppervlakte bijna dubbel zoveel grote magazijnen verhandeld als in 2015.

De groei zat  vooral in de grote bedrijfsgebouwen van meer dan 10.000 vierkante meter. De verkoop en verhuur van grote magazijnen in ons land steeg - uitgedrukt in oppervlakte - van 467.604 vierkante meter naar 843.818 vierkante meter, of bijna een verdubbeling.

“Vooral Vlaanderen scoort daarbij sterk. De Vlaamse markt, met Antwerpen op kop, groeide in 2016 met ruim 14 procent” zegt Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency van de groep Hugo Ceusters-SCMS.
De Brusselse logistieke markt vertoonde dan weer een dalende trend. De slechte bereikbaarheid en moeilijke mobiliteit spelen onze hoofdstad duidelijk parten. En dat speelt in de kaart van Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, waar de verhandelde oppervlakte respectievelijk steeg met 11 procent en 3 procent. Ook in Wallonië was er sprake van een stijging van wel 20 procent.

De oorzaak van de forse groei ligt bij het gunstig economisch klimaat, staat in het jaarrapport dat wordt gepubliceerd naar aanleiding van de Europese vastgoedbeurs Mipim.  Toch waarschuwt de groep Ceusters voor een al te groot optimisme.  "Topspelers in e-commerce zoals Alibaba, Zalando, Coolblue of Bol.com vestigen zich nog altijd liever net over de grens in Nederland, Duitsland en Polen als betere uitvalsbasis voor de brede Europese markten. Gelukkig zijn er tegenvoorbeelden zoals Nike en Gamma die omwille van de centrale locatie wel voor Vlaanderen kiezen” zegt het jaarrapport.

Overigens  heeft de hele logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt er een uitstekend 2016 opzitten met een verhandelde oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante meter. In 2015 ging het nog om 1,4 miljoen vierkante meter. In totaal groeide die markt in heel België met 11 procent ten opzichte van 2015.