RobertHalf

Waar houden Antwerpse bedrijven best rekening mee in war for talent?

ANTWERPEN – De vierde industriële revolutie zorgt ervoor dat organisaties wendbaarder dan ooit moeten zijn. Cruciale factor daarbij: de juiste mensen aan boord halen en behouden. Uit de nieuwe Robert Half Salarisgids 2019 blijkt dat niet eenvoudig. Het rekruteringsbureau, met kantoren in Antwerpen, haalt enkele aandachtspunten voor Antwerpse bedrijven aan.

7 op 10 managers met aanwervingsbevoegdheid geeft aan dat het moeilijker is dan 5 jaar geleden om geschikte kandidaten aan te werven, zo blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2019. Waar moeten bedrijven uit het Antwerpse rekening mee houden om talent aan te trekken en te behouden?

Jeroen Diels, director bij Robert Half voor regio Antwerpen, ziet in de verslechterde Antwerpse verkeerssituatie een grote boosdoener. “Het maakt dat werknemers bij het evalueren van jobaanbiedingen sterker kijken naar flexibele uren dan 5 jaar geleden. Bedrijven zouden hier beter aan tegemoet moeten komen, zodat ze meer sollicitanten hebben.”

Communicatie belangrijk

Daarnaast hebben werkgevers de gewoonte om een lager loonvoorstel te doen en zo marge te houden als de kandidaat dat bedrag de hoogte wil zien ingaan. Jeroen Diels verkiest hier een no-nonsens aanpak. “In de huidige markt werkt dat averechts omdat een sollicitant het gevoel krijgt niet naar waarde geschat te worden. Bedrijven die het loonvoorstel goed voorbereiden en daardoor meteen sterk uit de hoek komen, zullen merken dat ze een competitief voordeel hebben in de war for talent.”

Ook transparantie en proactieve communicatie worden steeds belangrijker: “Werkgevers die voortdurend in dialoog gaan met hun medewerkers, feedback vragen en proactief communiceren, creëren een klimaat van wederzijds vertrouwen. Het levert een veilige omgeving op waar over professionele dromen gepraat kan worden. Die informatie is essentieel om als werkgever een carrièreplan op maat te kunnen bieden.”