Waterbus Foto: Erik Vandewalle

Waterbus krijgt nieuwe uitbater

De Antwerpse Brabo Group zal vanaf 1 januari de Waterbus uitbaten. Dat schrijft transportmagazine Flows en wordt bevestigd door het bedrijf. De Nederlandse rederij Aqualiner verliest het contract.

Volgens het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust loopt de huidige overheidsopdracht voor de uitbating van de Waterbus af op 31 december 2023. Voor de nieuwe overheidsopdracht dienden twee ondernemingen een offerte in. “Na grondige analyse en vergelijking van de offertes werd eind vorige week beslist door de Vlaamse Regering de opdracht te gunnen. Er loopt momenteel een wachttermijn van 15 dagen alvorens de overeenkomst met de nieuwe exploitant kan worden afgesloten, de zogenaamde standstill.”

Tijdens deze wachttermijn communiceert MDK nog niet over de nieuwe uitbater, maar Brabo Group bevestigt wel al dat het de gunning kreeg toegewezen. “Onder voorbehoud, want tijdens de wachttermijn kunnen andere partijen nog bezwaar indienen”, zegt commercieel manager Koen De Groof.

Voor de uitbating zal Brabo samenwerken met Philipe Ophoff, die met zijn bedrijf XO Boating ook al tochten met de ‘Waterlimo’ organiseert op de Schelde en in de Antwerpse haven. Aan Flows laat hij weten dat hij hoopt “een waterbus 2.0” te kunnen neerzetten. Zowel Ophoff als Brabo wachten op het aflopen van de wachttermijn, voor ze meer details over de plannen bekendmaken.

De Waterbus is sinds 2017 actief op de Schelde. Vorig jaar vervoerde de Waterbus 780.000 passagiers tussen Hemiksem, het Antwerpse stadscentrum en Lillo.