Webinar: machines blijven draaien dankzij slim voorspellend onderhoud

Als je altijd met grote precisie kan voorspellen wanneer machineonderdelen aan onderhoud of vervanging toe zijn, kan je veel problemen in je productieproces voorkomen en zo heel wat kosten uitsparen. Omdat bedrijven nog onvoldoende op de hoogte zijn van predictive maintenance 4.0, intelligent voorspellend onderhoud met de laatste technologie, organiseerden de onderzoekscentra Flanders Make en imec een webinar over dit onderwerp.

 

Het doel van voorspellend onderhoud is eenvoudig samen te vatten: ervoor zorgen dat alle machines in je bedrijf voortdurend vlot blijven draaien, met een minimum aan onderhoudswerken. Want als de apparatuur in je bedrijf hapert of zelfs kapot gaat, heeft dat zware financiële gevolgen. Vooraleer de machine hersteld kan worden, moet de precieze oorzaak gevonden worden, en ondertussen loopt je productie steeds meer vertraging op. Je kan preventief ingrijpen door onderhoud op regelmatige tijdstippen, maar dan maak je dikwijls onnodige kosten, door bijvoorbeeld onderdelen die nog in goede staat verkeren, te vervangen. Je zou ook constant onderhoudstechnici de machines kunnen laten inspecteren, maar dat is allesbehalve efficiënt.

Actiegerichte informatie

Met predictive maintenance 4.0 kun je net op het gepaste moment de nodige maatregelen treffen, juist voor problemen zich dreigen voor te doen. Daarvoor heb je in de eerste plaats data nodig, veel data. “Die verkrijg je met sensoren en andere speciale hardware op de juiste plaatsen in de machine”, zegt projectleider Agusmian Ompusunggu van Flanders Make. “Die technologie meet continu cruciale aspecten van de werking van machines, zoals de temperatuur, vibraties en het toerental.”

In tweede instantie is het zaak om wijs te raken uit de gigantische stroom van gegevens. “Eerst filteren we de relevante data eruit. Met artificiële intelligentie (AI) zijn we dan in staat om deze data  om te zetten in actiegerichte informatie. Zo kunnen we  voorspellen wanneer er hoogstwaarschijnlijk storingen zullen plaatsvinden zodat die vermeden kunnen worden. Dat proces verloopt gestroomlijnd op een Cloud-platform, waar enkel nuttige info geüpload wordt, zodat je geen kostbare bandbreedte verliest.”

Oefening met testopstelling

Deze optimalisatietechniek staat al goed op punt, maar wordt nog te weinig toegepast door bedrijven. “Er is nog koudwatervrees in de industrie, omdat men de technologische aanpak nog te weinig kent en niet goed beseft welk rendement investeringen in deze richting kunnen opleveren”, zegt Ompusunggu. Om dat duidelijk te maken, organiseren Flanders Make en imec een gratis webinar voor geïnteresseerde bedrijven. Het webinar focust op voorspellend onderhoud van wentellagers, essentieel voor de werking van roterende machines.

Experten van Flanders Make en imec zullen je niet alleen uitleggen hoe hun oplossing voor voorspellend onderhoud werkt, je kan ze ook zelf uittesten. Bij Flanders Make in Leuven staat immers een testopstelling, die tijdens het webinar uitgebreid voorgesteld zal worden, ook door middel van een concrete oefening.

Dynamisch dashboard voor operatoren

Een expert van onderzoekscentrum imec zal tijdens het webinar hun schaalbare cloudoplossing, AI-componenten en dynamisch dashboard voorstellen. Dat dashboard stelt operatoren in staat om overal en altijd de werking van machines op te volgen en voorspellingen door de AI over mogelijke problemen te ontvangen, via een gebruiksvriendelijk platform op hun smartphone, tablet of computer.

De ontwikkelingen van Flanders Make en imec passen in het verhaal van het Smart Maintenance Living Lab, een proeftuin ondersteund door de Vlaamse overheid. Het webinar, volledig in het Engels, duurt ongeveer een uur en is volledig gratis. Herbekijk het hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.