Welt-traject van Voka bereikt kaap van 120 Antwerps-Wase deelnemers

Het Welt-traject van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland heeft de kaap van 120 deelnemers bereikt. Dit traject geeft bedrijven een streepje voor in de ‘war for talent’ door in te zetten op een bedrijfscultuur waar iedereen ongeacht afkomst, huidskleur, gender, geaardheid of leeftijd zich thuis voelt en zichzelf kan ontwikkelen. Een duurzaam hr-beleid, met inbegrip van diversiteit, inclusie en gelijkheid, is een van de sleutelelementen om de krapte op de arbeidsmarkt te overwinnen. Vernieuwende hr-initiatieven winnen immers aan belang. Zo heeft bijvoorbeeld liberoo uit Schoten dankzij Welt enorme stappen gezet in zijn hr-beleid.

Met het Welt-traject helpt Voka de Vlaamse arbeidsmarkt blussen, nu de personeelstekorten historisch hoog oplopen. De competentiebarometer van Voka Antwerpen-Waasland die alle online vacatures in de regio verzamelt en analyseert, staat vandaag met 27.000 online vacatures op een historisch record. "Gezien de moeilijkheid om nieuw talent te vinden, wordt ook het behoud en de ontwikkeling van het bestaande personeelsbestand steeds belangrijker", zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. "Die nood merken onze ondernemers ook. Het hr-traject Welt richt zich daarom naar bedrijven die met hun hr-beleid een duurzaam en inclusief werkklimaat willen uitbouwen om medewerkers aan te trekken en te houden."

Bij de opstart van Welt in 2016 lag de focus op het aanwerven van werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Luc Luwel: "Die focus is sinds 2021 uitgebreid tot  inclusief ondernemerschap, wat betekent dat we bedrijven coachen om in hun hr-beleid nog meer aandacht te hebben voor diversiteit. Met de twee edities ondersteunden we zo al meer dan driehonderd bedrijven in hun hr-beleid."

Ook liberoo uit Schoten heeft dankzij Welt enorme stappen gezet in zijn hr-beleid, merkt hr-manager Flo Janssens. "De grote meerwaarde zit voor mij in het feit dat Welt op zoek gaat naar onze input. Elk Welt-traject dat ik heb doorlopen, liep parallel met de topics waar ik op de werkvloer mee bezig was. Zo heb ik me eerst vooral kunnen richten op employer branding en rekrutering. Nu werken we gelijktijdig rond cultuur en leiderschap. Na vier jaar ben ik heel trots op waar wij staan. Welt heeft daar zeker een basis voor geleverd. Het traject helpt om je focus te bewaren."