Afbeelding13 Pieter Timmermans. Foto Bart Dewaele

Werkgeversorganisaties verbolgen over actiedag vakbonden: “Eisen duwen bedrijven verder de afgrond in”

De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden vandaag in Brussel een nationale manifestatie voor meer koopkracht en tegen de loonnormwet. Maar de opgeklaarde hemel boven de betoging staat in schril contrast met de regen aan kritiek vanuit de werkgeversorganisatie. "De eisen van de vakbonden werken aan het einde van de rit jobverlies, delokalisaties en herstructureringen in de hand", stak het VBO deze ochtend van wal.

“Met het conflict in Oekraïne, het stokkende herstel na de coronacrisis en de galopperende inflatie bevinden onze ondernemingen zich in een hardnekkige crisis”, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. “De vraag van de bonden om de loonnormwet af te afschaffen en zo de loonkosten van de bedrijven verder te laten exploderen, is voor ons onacceptabel. Het duwt immers onze bedrijven, die nu al investeringen en aanwervingen uitstellen, verder de afgrond in.”

Nood aan overleg

Timmermans vraagt de bonden om overleg te starten over “een tripartiet akkoord dat de gevolgen van die schok spreidt over de overheid, de burgers en de bedrijven”.

Volgens Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, zijn de acties van de bonden contraproductief en roept ook op tot dialoog. “De situatie op de nationale luchthaven is onaanvaardbaar en tast het internationale imago van ons land aan”, waarschuwt hij. “Laat ons rond de tafel gaan zitten met de bonden, de werkgevers en de regering om nieuwe acties later dit jaar te voorkomen.”

 

Hans Maertens. Foto Belga

“Volksverlakkerij”

Unizo-voorzitter Danny Van Assche spreekt van “volksverlakkerij” door de vakbonden. “De economische realiteit dringt blijkbaar niet bij hen door. De aanhoudende retoriek en de dreigementen voor een ‘hete sociale herfst’ zijn ronduit schadelijk.”

Van Assche wijst erop dat de ondernemers momenteel te maken krijgen met gigantische grondstof-, energie- en loonkosten. “De bewering dat de lonen in ons land zogezegd niet stijgen is pertinent fout. Door de automatische indexering stijgen de lonen in ons land mee met de evolutie van de gezondheidsprijsindex.”

 

Danny Van Assche. Foto Luc Daelemans

Volgens Van Assche betekent dit een loonindexatie van meer dan 13 procent in de periode 2022-2024. “De bonden staken voor meer koopkracht,  maar die stijgt in 2021-2023 met 4,6 procent in België, wat bijna acht keer meer is dan het gemiddelde van 0,6 procent in de eurozone. Denken dat we nu alle lonen kunnen doen stijgen bovenop index is dromen voor werkelijkheid nemen. De loonwet is net de laatste strohalm waaraan ondernemers zich kunnen vasthouden om de loonkost enigszins onder controle te houden.”