Inge Van Elsacker en Frank Danen Inge Van Elsacker en Frank Danen renoveerden steeds met eerbied voor het verleden van de site. Foto: koen fasseur

Wie neemt bekende Bakkersmolen in Wildert over? Eigenaars leggen na ruim twintig jaar de wieken stil

Inge Van Elsacker (52) en Frank Danen (60) zetten na 22 jaar hun geliefde Bakkersmolen in Wildert in de etalage. Deze doorgewinterde horecatalenten uit Brecht zoeken een gepassioneerde opvolger die de molensite met evenveel toewijding en enthousiasme wil voortzetten.

De molensite in de Sint-Jansstraat herbergt een prachtige stellingmolen, stoomtrein, stoommachinemuseum, ambachtelijke bakkerij en een brasserie. Voor de jongste bezoekers is er een grote speeltuin met trampoline. Inge en Frank werkten de afgelopen 22 jaar hard om hiervan een groot succes te maken. Nu dragen ze graag het stokje over aan een nieuwe eigenaar.

“Een jaar geleden hebben we besloten om te stoppen. Voor Frank is het op zijn zestigste mooi geweest. We hebben de Bakkersmolen met liefde en passie gerund en voortdurend gerenoveerd. Echter, het is een zeer arbeidsintensief verhaal en dat begint fysiek zijn tol te eisen. Bovendien willen we onze zoon Michiel (27) en dochter Laura (26) de kans geven om een eigen carrière op te bouwen. Ze helpen allebei mee in de Bakkersmolen, maar ik gun ze een andere toekomst dan in de horeca. We hebben altijd hard gewerkt en achteraf gezien hadden we meer tijd willen vrijmaken voor ons gezin. Mijn kinderen zijn nu op een leeftijd dat ze aan een eigen gezin kunnen denken”, verklaart Inge de stap.

Horecaleven

Inge en Frank werken sinds hun vijftiende in de horeca. Inge verdiende haar sporen bij gerenommeerde restaurants als De Keysershoeve in Sint-Job, Sir Anthony Van Dyck in Antwerpen, de Zilveren Reiger in Ekeren en het Sodexo-restaurant op Brussels Airport voor het Sabena-personeel. Frank verzorgde de catering voor Rodenburg in Schoten, Golfclub Rinkven in Schilde en Kasteel Middelheim in Wilrijk. Tien jaar lang was hij districtsmanager voor de bedrijfskeukens van Sodexo bij onder andere BASF, Delacre en VTM. Dertig jaar geleden startte Frank ook samen met zijn broer de Cuvée Hoeve in Brecht.

Toen hij de kans kreeg om samen met Inge de Bakkersmolen in Wildert over te nemen, twijfelde hij geen moment. “In twee jaar tijd hebben we daar nieuw sanitair geïnstalleerd en het menu uitgebreid. Acht jaar later waren ook de brasserie en de bakkerij volledig gerenoveerd. Vorig jaar vernieuwden we nog de stelling van de molen en zetten we de stoommachine weer op punt”, legt Frank uit.

In de zomer zit het terras hier bomvol, terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin. Foto: koen fasseur

Jaarlijks verwelkomen ze ruim vijftigduizend bezoekers op de molensite. In de zomer vinden zo’n duizend bezoekers per dag hun weg naar Wildert, onder wie ongeveer zestig procent Nederlanders. De Bakkersmolen is dan ook een belevenis. “Van bij het begin legden we veel nadruk op het authentieke verhaal. Op het terras geniet je van heerlijke gerechten uit onze eigen keuken en de ambachtelijke bakkerij. Terwijl de ouders op het terras genieten, spelen de kinderen in de speeltuin. De molen is actief en te bezoeken, elke zondag vanaf 10 uur. Dan kun je zelfs een ritje maken in een stoomtreintje rond de molen”, somt Inge op.

Authentieke belevenis

De stellingmolen werd gebouwd in 1981. Het begon allemaal met de aankoop van een meer dan twee eeuw oude hoeve in de Sint-Jansstraat. De bouw van de molen begon op 4 juni 1980, met 7,40 meter diameter en meer dan 280.000 oude bakstenen. In de bakkerij in de voormalige schuur wordt nog steeds op traditionele wijze molenbrood, ambachtelijke peperkoek en speculaas gemaakt in een met hout gestookte bakoven. Ook cadeaumanden met Bakkersmolenaarsbieren of lekkernijen als dunne speculaas, gevulde speculaas, pain à la greque, peperkoek en pralines zijn er te koop. De authenticiteit van de bakkerij van rond de eeuwwisseling is er bewaard. De machines worden er aangedreven door een Engelse Marshall stoomlocomotief uit 1903.

De molensite bevat een ambachtelijke bakkerij, waar met het gemalen meel uit de molen wordt gebakken. Foto: koen fasseur

Achter de molen herbergt de site verder een museum met grote en kleine stoommachines, afkomstig uit industrieel erfgoed. Het biedt een interessant overzicht van de werking, de geschiedenis en de ontwikkeling van de stoommachine. Jong en oud kan tussen 15 april en 15 oktober op zondag een ritje maken rond de molen in een op hout gestookte stoomtrein.

Gesmaakt decor

Het is dan ook geen verrassing dat de Bakkersmolen een gegeerd decor is voor verschillende tv-programma’s. Onder andere Bakken op Njam-tv met Roger Van Damme is hier opgenomen. Maar ook scènes voor Kabouter PlopMega Mindy en Urbanus zijn op de Bakkersmolen gefilmd. “Dit maakte de Bakkersmolen bekend bij het grote publiek. De filmcrews streken hier neer op onze vrije dagen, en wij verzorgden de catering. Met Roger Van Damme hebben we nog steeds een goede band”, bekent Inge. Ook voor autorally’s is de Bakkersmolen de ideale start- en finishlocatie dankzij de ruime parkeergelegenheid.

Emotioneel afscheid

Inge en Frank blijven de Bakkersmolen uitbaten totdat ze de geknipte opvolger hebben gevonden. “Het moet de juiste persoon zijn, met dezelfde ambitie als wij. De overnemer kan alleszins bogen op ons team dat hier alles als geen ander kent. We zijn bereid om de tijd te nemen om de opvolger degelijk ‘op de rails’ te zetten”, lacht Frank ietwat toepasselijk.

Hoewel ze de knoop hebben doorgehakt, blijft het toch ook een emotionele stap. “We stoppen op een hoogtepunt, want het loopt hier als een trein. Natuurlijk zal ik de Bakkersmolen missen, ik beschouw het zowat als mijn levenswerk, mijn kindje. We hebben altijd hard gewerkt, maar nu is het tijd om het wat rustiger aan te doen. We willen graag reizen, meer sporten, en meer tijd met de familie doorbrengen.”

Op zondag rijdt de stoomtrein rond de molen. Foto: koen fasseur

De site herbergt ook een stoommachinemuseum. Foto: rr