Privékliniek – borstkanker Foto: Patrick De Roo

“Wij sporen borstkanker veel sneller op”: in deze Wijnegemse privékliniek krijgen patiënten meteen na onderzoeken diagnose

WIJNEGEM - Onder de naam Women’s Health Clinic biedt het Medisch Centrum Wijnegem patiënten voortaan ook een uitgebreid borstkankeronderzoek. Behalve het nemen van mammografieën, echografieën en bi­op­sieën gebruikt de Women’s Health Clinic artificiële intelligentie (AI) bij de beoordeling van de beelden. “Dankzij AI kunnen we een veel nauwkeuriger diagnose stellen en ook een inschatting te maken of de patiënt de komende twee jaar borstkankervrij zal blijven”, zegt radiologe Catherine Breucq van Women’s Health Clinic.”

Het Medisch Centrum Wijnegem is een privékliniek die in 2014 werd opgericht door Niels Leerdam. In de kliniek kunnen patiënten terecht voor tandheelkunde, orthopedie, neus-, keel-, oor- en vaatziekten, neurochirurgie, logopedie, esthetische behandelingen maar nu ook voor borstkankeronderzoek.

Radiologen Hugo Coen en Catherine Breucq nemen van elke patiënt zowel een mammografie als een echografie. Ze stellen met behulp van AI, via software van het Amerikaanse iCad en het Belgische RMS Medical Devices, de diagnose. Als het nodig is, stippelen ze voor de patiënt een vervolgtraject uit. Hiervoor werkt de kliniek samen met gynaecologen en borstchirurgen in AZ Monica in Deurne, AZ Voorkempen in Malle en ZNA Middelheim.

 

 

Nauwkeurig

“Patiënten kunnen bij ons terecht voor een totaalpakket”, legt Catherine Breucq uit. De radiologe stond twintig jaar aan het hoofd van de borstkliniek van UZ Brussel. Ze was in 2001 een van de initiatiefnemers van het gratis en tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen tussen 50 en 69. “We gebruiken topapparatuur: 3D mammografie, ProFound AI, dat ons helpt de beelden uiterst accuraat te lezen, en ProFound AI Risk, waarmee we kunnen inschatten of de patiënt in de komende twee jaar risico loopt om een tumor te ontwikkelen. De patiënte krijgt onmiddellijk na de onderzoeken haar diagnose. Bovendien nemen we als we een letsel opmerken binnen de week een biopsie, fijne naald, tru cut of mammotome. We werken dus zeer snel en efficiënt.”

De software voor de analyse met AI werkt met een algoritme op basis van miljoenen radiologische beelden van borsten van vrouwen met borstkanker of die later borstkanker hebben gekregen. Zo kan het computerprogramma de typische patronen van kanker of een voorstadium ervan detecteren. “Met deze software kunnen we diagnoses stellen met een nauwkeurigheid van 99,4%, ongeveer 14% meer dan bij een standaard mammoscreening. De AI zie ik als een tweede lezer van de beelden.”

 

Borstscreening

Hoewel Catherine Breucq mee aan de wieg stond van de gratis borstscreening staat ze er nu niet meer achter. Volgens haar wordt een derde van de tumoren gemist. “Een mammografie zonder een echografie is maar de helft van het onderzoek. Bovendien mis je door geen gebruik te maken van AI de hele kleine letsels van vier tot vijf millimeter. Een derde van de vrouwen met borstkanker is trouwens jonger dan vijftig. Vrouwen moeten weten dat er ook andere mogelijkheden zijn dan de screening.”

De Women’s Health Clinic heeft een capaciteit van 30 tot 40 patiënten per dag. De kostprijs voor een mammografie, echografie en analyse met AI kost na terugbetaling door de mutualiteit 61 euro. “Bij ons worden patiënten met een persoonlijke touch ontvangen”, zegt CEO Niels Leerdam. “Ze komen terecht in een vrouwvriendelijk, warm interieur. Door te werken met AI kunnen we het aantal vals negatieve diagnoses terugbrengen en bieden we de patiënten meer zekerheid.”