Nieuws Antwerpen Wind aan de stroom en Vleemo bouwen nieuwe windturbines in de Antwerpse haven

Wind aan de stroom en Vleemo bouwen nieuwe windturbines in de Antwerpse haven

Wind aan de stroom en Vleemo bouwen nieuwe windturbines in de Antwerpse haven

 

windenergie-2‘Wind aan de Stroom’ zal met Triodos Bank als financiële partner 5 bijkomende windturbines bouwen op de linker Scheldeoever van de haven van Antwerpen. Wind aan de Stroom heeft sinds een jaar al 16 turbines operationeel in hetzelfde gebied.

Het bedrijf Enercon GmbH uit Aurich in Duitsland zal instaan voor de bouw en het onderhoud van deze turbines.

Vier van de vijf turbines komen ten westen van de recentelijk geopende Kieldrechtsluis op terreinen die nu nog deels braak liggen. De bouw van de turbines zal starten in januari 2017 en de oplevering is voorzien in oktober van hetzelfde jaar.

Minister van energie Bart Tommelein is van zijn kant vorige week een kijkje komen nemen op de werf op de linkeroever waar op dit ogenblik nog een windenergieproject wordt gebouwd. Dat project wordt uitgevoerd door Vleemo, de Vlaamse ecologie- energie- en milieuonderneming.  Het project bestaat uit 19 windturbines van de 3 Megawatt-klasse, goed voor een investering van 110 miljoen euro. Om dit te realiseren, werkt Vleemo samen met turbineleverancier Enercon en Belfius, dat voor de bankfinanciering zorgt.

Verwacht wordt dat de eerste tien turbines begin 2017 operationeel zijn. De overige negen turbines zullen vermoedelijk een jaar later in werking treden.

Vleemo participeert ook, via de Groene Energie Haven Antwerpen, samen met het Havenbedrijf Antwerpen in Wind Aan de Stroom dat op Linkeroever 16 windturbines exploiteert en dus zopas gestart is met de bouw van 5 extra turbines.

Dit betekent dat er tegen het voorjaar van 2018 52 turbines in de Antwerpse Haven operationeel zullen zijn die geëxploiteerd worden door Vleemo en Wind Aan de Stroom, goed voor een vermogen van 146,75 MW. Deze zullen genoeg hernieuwbare stroom produceren voor ongeveer 106.000 gezinnen.

http://www.windaandestroom.be

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.