Nieuws Antwerpen Wonen in Nieuw Zuid (1)

Wonen in Nieuw Zuid (1)

Wonen in Nieuw Zuid (1)

nieuw-zuidHet Antwerpse Zuid is aan een metamorfose bezig. Het ‘Oud Zuid’ is dat al een hele tijd. De eens verloederde buurt rond de gedempte zuiderdokken heeft zich al een hele tijd geleden ontpopt tot een bruisend en hip stadsdeel met uitgaansgelegenheden, restaurants en woongelegenheden. Geen wonder dat het nog onontgonnen gebied iets verderop, achter de singel, en achter de oude Zillion, een gedroomd gebied waren voor projektontwikkelaars.  ‘Triple Living’ is er nu al een tijd bezig om dat gebied ‘Nieuw Zuid’ te ontginnen en er woongelegenheid te bouwen. Een volledig nieuwe stadswijk als het ware.

“Het gebied was eigendom van de NMBS”zegt Sam De Maeyer, communicatieverantwoordelijke van ‘Triple Living’. Vroeger was dat het Zuidstation.  “We hebben samen met de stad een masterplan uitgewerkt voor de volledige site. Zo’n masterplan was de voorwaarde van de stad om hier te mogen ontwikkelen. Het ontwikkelen van de volledige site wordt door één enkele projectontwikkelaar uitgewerkt. Dit is tot in de kleinste detail uitgewerkt: hoeveel groen ten opzichte van de gebouwen. De welstandscommissie van de stad moet haar fiat geven. Het masterplan vertrekt vanuit vier principes: Het moet een duurzaam project worden, wat wil zeggen dat er wordt gewerkt met een warmtenet, dat warmte kan doorgeven van buurt naar buurt. Geen warmtevoorziening per gebouw dus, maar wel voor de hele site. Elk appartement zal voldoen aan de passiefnorm. Ze zijn dus vier keer zuiniger dan de woningen die volgens de huidige normen worden gebouwd. Het hele terrein is bovendien een zogenaamde ‘wadi’, een bassin dat het water opvangt en in de grond laat doorsijpelen via een systeem van greppels.  Dan komen er uiteraard zonnepanelen en groendaken. De hele site wordt heel groen. 12 van de 20 ha die worden ontwikkeld wordt groen: van een pak, tot ontmoetingsplekken, speelpleinen, wandelpaden. Daarbij worden de nieuw aangelegde scheldekaaien niet bijgeteld. Ook dat wordt volledig ontwikkeld parkgebied.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.