Nieuws Antwerpen Wonen in Nieuw Zuid (2)

Wonen in Nieuw Zuid (2)

Wonen in Nieuw Zuid (2)

nieuw-zuid-1Nieuw Zuid moet, als we de projectontwikkelaars willen geloven, een bijzondere site worden. Niet alleen volgens de strengste milieunormen op het stuk van verwarming en groenvoorziening, maar ook architecturaal. Het is ontworpen door het architectuurbureau  “Secchi -Vigano”. Dit Italiaanse architectenduo heeft eerder in Antwerpen zijn sporen verdient – bijna letterlijk – met het ontwerpen van park Spoor Noord en het theaterplein.

 Het wedstrijdontwerp biedt geen volledig afgewerkt plan maar het zal, naarmate het project verder wordt ontwikkeld, kunnen inspelen op veranderende inzichten.  De belangrijkste aspecten betreffen de duurzaamheid. En dan gaat het niet enkel  over de technische uitwerking van het gebouw of het bouwblok. Het heeft ook te maken met bijvoorbeeld een goed doordachte ruimtelijke inpassing en oriëntatie of duurzame mobiliteitskeuzes. Aspecten die in het verdere ontwerp van de wijk aandacht vragen zijn energie‐, water‐ en afvalbeheer.  Qua groenvoorziening en landschapsarchitectuur wordt in het wedstrijdontwerp een groot park voorzien op Nieuw Zuid. Via dit nieuwe park worden het Nachtegalenpark en het Kielpark verbonden met de publieke ruimte op de kaaien en met de Schelde. Dat park zal zo’n 15 ha groot zijn en moet door de nieuwe én de bestaande bewoners kunnen gebruikt worden. 

Het geheel moet een woongebied worden waar de verschillende functies van wonen, werken en recreatie worden samengebracht. Dat betekent woningen in diverse soorten, van appartementen in hoogbouw tot wooneenheden in lagere gebouwen, seniorenverblijven, studentenhomes, scholen, kantoren, winkels, enz. In de overeenkomsten  met de stad Antwerpen staat bovendien dat 25% van de woningen moet worden voorbehouden voor sociale bewoning, zodat ook op die manier voor een intergenerationele mix (senioren, jonge gezinnen, studenten..) wordt gezorgd maar ook voor een sociale mix.

Uiteindelijk, zegt Sam De Maeyer van Triple Living, is het aspect bereikbaarheid erg belangrijk. “Je hebt snelle aansluiting op de ring, en de aansluiting met de bestaande wijk Oud Zuid is erg goed” Uiteindelijk is het de bedoeling dat die samensmelten tot  één geheel.

De totale afwerking wordt gespreid over vele jaren. De huidige planning voorziet dat het hele project klaar is in 2028.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.