Nieuws Antwerpen Woonproject Ardea-lofts in Wijnegem uit de startblokken.

Woonproject Ardea-lofts in Wijnegem uit de startblokken.

Woonproject Ardea-lofts in Wijnegem uit de startblokken.

 

De realisatie van het woonproject Ardea-Lofts aan de Broekstraat 17 in Wijnegem start eind april. De verbouwing van de oude industriële site van Ardea tot lofts stond al meerdere jaren geprogrammeerd. Na een lange periode van overleg is er nu een akkoord met de buurtbewoners. Een hele reeks maatregelen moet de privacy van de omwonenden maximaal garanderen.

De gebouwen van brouwerij “Les Brasseries Ardea” werden tussen 1920 en 1930 op de site aan de Broekstraat in Wijnegem opgetrokken. Eind jaren ’30 ging de brouwerij failliet en werden de gebouwen overgenomen door de firma Peeters-Brems die zich toelegde op de productie van motorolie. De merknaam ‘Ardea’ bleef behouden. Deze industriële activiteit werd ongeveer 15 jaar geleden stopgezet, waarna de ketels en installaties werden ontmanteld en het volledige terrein werd ontruimd. Sindsdien staan de gebouwen leeg.

In februari 2009 werd het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ARDEA goedgekeurd. Hierin wordt de bestemming gewijzigd naar meergezinswoningen en wordt het behoud van de erfgoedwaarde van de site gegarandeerd. Maar het plan legt ook duidelijke voorschriften op. Maximaal 20 wooneenheden of lofts zijn er toegelaten. De gemeente Wijnegem verleende op 13 januari 2011 de stedenbouwkundige vergunning. Die werd door de deputatie van de provincie Antwerpen bevestigd. Maar de buurtbewoners vreesden dat de bouw van de lofts hun privacy in het gedrang zou brengen. Vandaar het lange overleg dat uiteindelijk tot resultaat heeft geleid.

De transformatie van de oude brouwerij gebeurt volgens het ontwerp van de Antwerpse architect Wil Bots. Er komt een gemeenschappelijke parktuin en het achterliggende bos wordt ontwikkeld in overleg met het Agentschap Natuur en Bos.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.