Marleen De Vijt Azull Marleen De Vijt en haar boek.

Wordt Marleen De Vijt Strafste Onderneemster van Antwerpen? “Ik wil mijn team de flexibiliteit geven die ik vroeger miste”

De zoektocht naar de ‘Strafste Onderneemster van Antwerpen’ nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen Made in Antwerpen en Gazet van Antwerpen deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Marleen De Vijt van vastgoedbedrijf Azull.

Marleen (60) is mama van vier kinderen en oma van zes kleinkinderen. Samen met haar man Johan Conix richtte ze Azull op, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen en Nederlanders. De onderneemster is ook auteur van twee boeken: Zo koop je een huis in Spanje en Hoe koop je een huis in Spanje. Ze heeft ook een podcast Mailbox van Marleen waarin ze bijkomende tips geeft.

Na de geboorte van haar kinderen zocht Marleen een nieuwe job die uitdagend was en waar ze zich als persoon verder in kon ontwikkelen. “Ik wilde ook gewoon kiezen wanneer ik werkte, dan is ondernemen wel de oplossing”, zegt ze. “Dit was ook een andere tijdsgeest natuurlijk, want ik spreek over de jaren ‘90. In mijn sector waren er toen enkel parttime jobs in ondersteunende functies, niet op managementniveau of jobs waarin je kon doorgroeien.”

Cabo de Palos

Er zat niets anders op dan een eigen zaak te starten. Dit deed ze uiteindelijk in 2008 onder de naam Azull. “Mijn missie is om iedereen die overweegt vastgoed in Spanje te kopen grondig te adviseren en begeleiden voor, tijdens en na de aankoop”, zegt ze.

Om het bedrijf te laten slagen, moest er iemand van het koppel in Spanje blijven. En die keuze was snel gemaakt. De twee kochten een huisje aan de zee in het vissersdorpje Cabo de Palos, in de regio Murcia in het zuidoosten. In België, Nederland of Polen wordt een voorbereidend traject uitgewerkt, dan reizen de klanten naar Spanje waar Johan en zijn team het geschikte pand voorstellen.

“Ik wil er zijn voor de vrouwen die veel in hun mars hebben, maar ook bezig willen zijn met hun kinderen.”

Marleen De Vijt

Dit betekent ook dat het koppel pendelt tussen België en Spanje. “Tijdens de vakanties komen de kinderen en kleinkinderen met me mee naar Spanje en ze leerden ook al enkele woordjes Spaans. Voor hen is het ook vanzelfsprekend dat niet iedereen op dezelfde plaats woont”, zegt Marleen.

In België en Nederland is haar team uitsluitend vrouwelijk. “Ik wil hen nu de flexibiliteit geven die ik vroeger zelf miste. Dat is ook de reden dat mijn team nu deeltijds en/of met glijdende uren kan werken. Ik wil er zijn voor de vrouwen die veel in hun mars hebben, maar ook bezig willen zijn met hun kinderen. Mijn team mocht van in het begin ook al van thuis uit werken.”

Straffe madammen

Samen met vier andere onderneemster werd Marleen genomineerd voor ‘Strafste Onderneemster van Antwerpen’. “De concurrentie ken ik niet persoonlijk. Ik heb wel even hun profiel bekeken op sociale media, en het lijken mij allemaal inspirerende dames. Het feit dat ze genomineerd zijn betekent alvast dat hun omgeving hen straffe madammen vindt. Ik zou ze zeker graag ontmoeten!”

De Antwerpse onderneemster heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. “Ik ben zelf een netwerker. Ik geloof er in dat je kan groeien door je te omringen met sterke mensen, die op hun beurt ook willen groeien. Als ik iets betekend heb voor de mensen uit mijn netwerk, zowel op persoonlijk niveau als businessniveau, dan zou ik het enorm waarderen dat ze mij hun stem geven.”

Stemmen kan tot en met 3 maart via made-in.be/strafste-onderneemster