Pirlot

Zandhovense Brouwerij Pirlot vindt versterking bij Brouwerij Het Nest

ZANDHOVEN – Brouwerij-Stokerij Pirlot uit Zandhoven gaat nauw samenwerken met Brouwerij Het Nest uit Turnhout. Op korte termijn moet deze samenwerking leiden tot een fusie. Later zouden ook andere en kleinere brouwerijen in de groep toetreden.

[caption id="attachment_77032" align="alignright" width="362"] Antoine de Cartier en Guy Pirlot.[/caption]

Sommige aandeelhouders van Brouwerij Het Nest waren klaar om uit te stappen en gingen aankloppen bij Antoine de Cartier. De medeaandeelhouder van Brouwerij-Stokerij Pirlot was gewonnen voor het idee om ook in het kapitaal van de brouwers van Het Nest te stappen, op voorwaarde dat de twee brouwerijen één geheel zouden vormen. Het concept werd verder ontwikkeld. Beide brouwerijen blijven bestaan, elk op hun locatie.

Bart Cuypers van Brouwerij Het Nest: “Er zal geschoven kunnen worden met biervolumes. Pirlot leent zich beter voor kleine volumes, terwijl Het Nest met zijn grotere brouwketels en vergistingtanks veel beter uitgerust is om grote batches te brouwen. Ook personeel kan adequater worden ingezet."

Voortbestaan

In de nabije toekomst wordt een groepsstructuur opgezet en zullen beide brouwerijen fusioneren. Op langere termijn zal de groep nog uitbreiden door nieuwe overnames of fusies, zowel in binnen- als buitenland.

“Dit is nodig om te kunnen blijven bestaan”, stelt Bart Cuypers. “De laatste tijd zijn er in Amerika en Europa meer en meer artisanale brouwerijen aan het verdwijnen, omdat ze het alleen niet meer kunnen redden. Er staat een consolidatiegolf aan te komen. We vrezen dat het consolideren wordt of verdwijnen."

Whisky

Tot slot willen de brouwerijen ook de krachten bundelen voor het maken van whisky en gin. Vooral brouwerij Pirlot heeft op dat vlak al zijn sporen verdiend. “Het mooie is dat Pirlot nu zijn productievolume kan vergroten omdat Het Nest die extra brouwcapaciteit kan bieden”, aldus Antoine de Cartier.