Nieuws Antwerpen Zelfstandigen zijn snel aan het vergrijzen

Zelfstandigen zijn snel aan het vergrijzen

Zelfstandigen zijn snel aan het vergrijzen

handelHet aantal zelfstandigen is zeer snel aan het vergrijzen. Dit betekent meteen ook dat er binnen afzienbare tijd heel veel zaken noodgedwongen zullen moeten overgenomen worden. Of zelfs gesloten zullen worden.

Het aantal 55-plussers onder de zelfstandigen is de voorbije vijf jaar met 15% gestegen. Volgens een analyse van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van Zelfstandigen is het aantal tussen de 55 en 65 jaar oud tussen 2009 en 2014 gestegen van 160.965 naar 184.591 man. Daarmee zijn de 55-plussers de snelst groeiende groep onder de zelfstandigen na de actieven na pensioenleeftijd (net geen 90.000, +35%). Ter vergelijking: het totale aantal zelfstandigen nam tussen 2009 en 2014 met 9% toe, van 934.642 zelfstandigen in 2009 naar 1.015.902 eind 2014.

“Steeds meer zelfstandigen hebben al een zekere leeftijd, al is het positief om vast te stellen dat de afgelopen vijf jaar het aantal jonge ondernemers onder de 30 ook sneller is toegenomen dan het algemeen gemiddelde”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ, het Neutaal Syndicaat voor Zelfstandigen tot de redactie van de website RetailDetail.. Het aantal jongeren steeg met +11% tot 108.591 man “Gezien deze vergrijzingsgolf bij de zelfstandigen kunnen we de komende jaren een heuse boom verwachten van het aantal ondernemingen dat zal worden overgedragen”, waarschuwt Mattheeuws. “Alleen gebeurt dat nu nog te veel onvoorbereid.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.