Presentation

Zes typische powerpointblunders

Vanuit uw kot of toch ergens op verplaatsing: powerpointpresentaties zijn voor een ondernemer niet weg te denken. En ook als het om andere software gaat, zoals Prezi, vermijd alstublieft deze klassieke missers.

Fout 1: Slides zonder verhaal​

De grootste fout bij presentaties zijn niet zozeer de slides zelf, oppert marketinggoeroe Steven Van Belleghem, die de klok rond presentaties verzorgt. Je mag nog de mooiste slides hebben, als er geen verhaal achter zit, haalt het volgens hem weinig uit. Het liefst ook een verhaal dat met enthousiasme en gepassioneerd wordt gebracht.

Fout 2: Spreker leest enkel voor

Te vaak gaat het zo: de spreker klikt, kijkt naar de slide en geeft commentaar bij wat het publiek ziet. Dat is fout, want eigenlijk moet je als spreker weten welke slide er gaat komen en daarbij een intro geven. Het is zelfs aan te raden om bijna niet naar je powerpointscherm te kijken. De noodzaak van een gestroomlijnd verhaal is daarbij cruciaal. “Te veel sprekers beperken zich tot het overbrengen van informatie, maar je moet je publiek ook overtuigen”, benadrukt Geert Van den Eijnden, docent schrijf- en presentatietechnieken bij Thomas More​

Fout 3: Slides die te druk zijn

“Te veel tekst op slides is een klassieke fout”, stelt Geert Van den Eijnden. Dat slides te klein of te druk zijn, of te veel bullets bevatten, komt vaak doordat velen het onderscheid niet maken tussen ‘sliderapporten’ en ‘visuele slides’. Sliderapporten zijn de bekende drukke slides die dienen om achteraf te lezen als discussiedocument bij vergaderingen. En die hebben als opzet om volledig te zijn. Zoals de befaamde slides die enkele maanden geleden door premier Sophie Wilmès op de persconferentie van de veiligheidsraad werden vertoond. Die moesten eigenlijk alle maatregelen overlopen. “Maar ze misten daar hun doel: mensen raken en in een sterk verhaal meenemen”, vindt Van den Eijnden.

Fout 4: Veel boodschappen tegelijk

De regel is: één slide, één boodschap. Mogelijk heb je meer elementen op een slide. Dat is op zich geen probleem. Maar dan moet je je slide opbouwen met een eenvoudige animatie, zoals verschijnen of vervagen. Eigenlijk net zoals je content op een flipchart of whiteboard zou opbouwen.

Fout 5: Slechte visuals

“Nietszeggende beelden zijn een klassieke fout”, oppert Van den Eijnden. Visuele slides zijn dus de slides die we gebruiken tijdens ons verhaal. Maar die moeten dan ook echt visueel zijn. Vermijd clichébeelden, zoals handen schudden bij klantvriendelijkheid. Bij visuele slides zet je het best ook maar één kwalitatief beeld, anders raken de slides al snel overvol (zie fout 3). Let in dit kader ook op achtergronden die afleiden.

Fout 6: Taalfouten

Niets is zo vervelend als een taalfout in je presentatie. Want iedereen staat er wel met zijn of haar neus bovenop. Dus kijk je slides extra goed na. Of laat er de spellingcontrole op los en let op woorden waar dat typische rode lijntje onder staat.

Lees ook

  • VZW
    12/12/2024
    Vzw Gypsilon
    Lievegem
  • VZW
    12/12/2024
    Association Culturo-sportive Et Religieuse Makedonium
    Elsene
  • CommV
    12/12/2024
    Houteborg
    Gent