microstart

Zesde week van het microkrediet afgetrapt in Antwerpen

In Antwerpen is maandag het startschot gegeven voor de zesde Week van het Microkrediet. Initiatiefnemers microStart en Impulskrediet gaan op toer doorheen het land om mensen die een eigen zaak willen zonder zelf financiële middelen te hebben op gang te helpen met een beperkt krediet en advies. Het gaat om kleinere bedragen voor mensen die vaak niet voldoen aan de voorwaarden die banken stellen om een krediet te verkrijgen.
 "Naast financiële steun, kunnen de starters ook advies op maat en begeleiding krijgen", zegt vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die de zesde week van het Microkrediet op gang trapte.
De initatiefnemers microStart en Impulskrediet zien Microkrediet ook als een middel tegen sociale uitsluiting en eventueel zelfs een springplank naar een volgroeid ondernemerschap.
De zesde editie heeft als thema ‘Micro krediet, Macro effect’. Er wordt ook aandacht besteed aan de nieuwe maatregel ‘springplank naar zelfstandige’. Deze maatregel biedt de 'micro-ondernemer' de kans om te starten als zelfstandige in bijberoep, met tijdelijk behoud van een deel van de  werkloosheidsuitkering.
microStart en Impulskrediet organiseren die week in heel België met verschillende activiteiten: workshops, kennismakingsmomenten, opendeurdagen, enz..

MicroStart, de grootste van de twee microkredietverleners die de actieweek organiseren, ontving vorig jaar meer dan 2.000 (would-be) ondernemers, van wie er bijna 800 uiteindelijk financiering en begeleiding kregen. "In 2017 mikken we op 950 microkredieten, zodat we tegen 2020 break-even kunnen draaien", zegt Luc Haegemans van microStart. "Voorlopig lukt dat nog niet, maar dat ligt vooral aan de in verhouding hoge overheadkosten. 93 procent van de microkredieten raakt immers terugbetaald". Winstgevend worden is niet het doel van de initiatiefnemers. Maar het gaat ook niet om filantropie, zeggen ze.