Nieuws Zeven op de tien startende zelfstandigen gelukkiger dan toen ze in loondienst werkten

Zeven op de tien startende zelfstandigen gelukkiger dan toen ze in loondienst werkten

Zeven op de tien startende zelfstandigen gelukkiger dan toen ze in loondienst werkten

BRUSSEL – Zeven op de tien startende zelfstandigen zijn vandaag gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten, ondanks de coronacrisis en de moeilijke economische situatie. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Startersbarometer van hr-dienstenberdrijf Acerta. 58% van de zelfstandigen geeft wel aan stress te hebben door het werk, maar dat is een aanzienlijke daling in vergelijking met 2020, toen nog 72% aangaf stress te ervaren.

Acerta bevraagt elke twee jaar meer dan duizend zelfstandigen die anderhalf jaar geleden gestart zijn. Dit jaar ging het om 1.100  zelfstandigen die hun zaak gestart zijn vanaf 1 januari 2021.

Carrièreswitch

“Veel werkende Belgen hebben tijdens de coronacrisis over een carrièreswitch nagedacht. Maar zeker in tijden van economische onzekerheid was de overstap voor veel werknemers in loondienst naar het zelfstandigenstatuut, niet evident”, lezen we in een persbericht. “Wie de sprong toch maakte, beklaagt het zich niet.”

Gelukkiger

Naast de 69% die aangaf gelukkiger of veel gelukkiger zijn, gaf 24% aan even gelukkig te zijn. 6% zegt nu minder gelukkig te zijn, 2% is veel minder gelukkig.  Toch blijft alle begin spannend en stressvol, en zowat 58% van de starters ervaart stress door zijn/haar job.

Uitdagingen

Niet alleen het starten van een onderneming speelt daarbij een rol, ook de huidige economische context. 32% geeft aan dat de schaarste aan materialen in de wereld een uitdaging vormt voor zijn zaak en bijna één op de vijf (19,3%) zegt dat de oorlog in Oekraïne onzekerheid creëert.

Stressniveau

Toch blijkt het stressniveau van zelfstandigen in 2022 nagenoeg gezakt tot het niveau van vóór corona, aldus Acerta. Tijdens de coronacrisis in 2020 had 72% van de startende zelfstandigen in redelijke tot hoge mate stress, net voor corona was dat 52%. Volgens 28,6% van de starters heeft de coronacrisis bovendien nieuwe opportuniteiten blootgelegd.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.