twee-beelden (4) Foto: Jeroen Hanselaer

Zoë (24) opent Nailscafé, een ‘not so average’ beautysalon: “Hier is het niet van ‘less is more’”

Het nieuwe Nailscafé in de Wolstraat in Antwerpen is niet je standaard beautysalon. Bij Zoë en haar collega Rune kom je voor maximalistische nailart, tandjuwelen en tatoeages. Met een gezellig bakje koffie erbij.

De Wolstraat ligt er nog tot een eind in de zomer bij als een werf. Wie zich een weg baant tussen de graafmachines, komt bij Nailscafé terecht in een Y2K-paradijs. Zoë Coopman liet zich inspireren door de vroege jaren 2000 voor de inkleding van haar salon. Van de roze fluffy muur tot de discobollen en de met stickers beplakte tafel: alles is gehuld in de stijl die zo populair is bij GenZ. “Ik wilde niet het typische beige beautysalon”, zegt Zoë, een naar Antwerpen uitgeweken Gentenaar. “Het mag allemaal wat excentrieker, net als mijn persoonlijkheid.”

More is more

Zoë is met haar maximalistische nagels en tandjuwelen zelf een uithangbord voor de zaak. “Ik heb klanten die gewoon voor een french manicure komen, hoor. Maar ik sta vooral bekend om mijn nailart. Kristallen, piercings in de nagels, 3D-tekeningen,...Hier is het niet van ‘less is more’.”

“Ik heb vroeger heel erg geworsteld met dat extravagante kantje van mezelf. Nu kies ik er voluit voor om mezelf te zijn.”

Zoë Coopman

Zoë zet ook kristallen en juweeltjes op tanden. Nog een trend uit de jaren 2000. “Tooth gems zijn weer popping. Ze worden op de tanden gezet met een lijm die ook door tandartsen wordt gebruikt. Daar blijven ze drie weken tot twee jaar zitten.”

Zoë doet nagels en tooth gems, Rune (rechts) van Tattoo Em All zet tatoeages in Nailscafé. Foto: Jeroen Hanselaer

Om haar salon helemaal uniek te maken, nam ze tattoo-artiest Rune Meert onder de arm. “Ik ontdekte Rune via sociale media. Ik vond haar look en werk geweldig. Ze zei meteen ja op de vraag of ze mee wou doen. We hadden elkaar nog nooit ontmoet.” Nailscafé is pas open, maar Zoë heeft al meerdere tatoeages door Rune laten zetten. “Mijn pa zei: ‘wat wil je als je de kat bij de melk zet?’”, lacht ze. “We doen ruilhandel. Ik zet om de vier weken nieuwe nagels bij Rune en zij een nieuwe tattoo bij mij. Topdeal!”

Zoë ziet haar opvallende nagels, tandjuwelen en tattoos als verlengingen van haar persoonlijkheid. Ze maakt er een punt van om in te gaan tegen de grijsheid van onze maatschappij. “Ik heb vroeger heel erg geworsteld met dat extravagante kantje van mezelf. Ik kreeg er zoveel commentaar op dat ik twijfelde: moet ik mezelf blijven of me aanpassen? Als jongere heb ik diep gezeten door die gedachte. Nu kies ik er voluit voor om mezelf te zijn. Het is zo makkelijk om mee te gaan met de grijze massa. Met mijn salon wil ik anderen aansporen om er tegenin te gaan. Nailscafé is een safespace waar echt iedereen zich thuis kan voelen.”

Oemer

Bijna borg Zoë haar droom voor een eigen salon op. Wanneer ze haar plannen uit de doeken wil doen, verliest ze haar beste vriend. Oemer Khan was een gewaardeerd stylist. Voor Zoë was hij een partner en mentor op werkvlak. Ze verzorgden stylings als een tandem, recent nog voor de Streamz-reeks Kameleon. Tegelijk was hij haar soulmate in het leven. “Na zijn dood heb ik lang gedacht: shit, wil ik dit nog wel doen, nu niets meer hetzelfde is? Wat wil ik doen met mijn leven? Het is alsof hij me voor die vraag heeft gesteld, en ze tegelijk heeft beantwoord. Oemer was altijd mijn grootste supporter. Hij was degene die me zei dat ik echt goed was in nagels en er iets mee moest doen. ‘Ik ken iemand, we gaan een meeting regelen!’, zei hij dan.”

Uiteindelijk besluit Zoë dat ze niet in de put kan blijven zitten. Ze opende begin mei het salon waar Oemer zo achter stond. Nu wil ze haar beste vriend eren in haar werk. Oemer kijkt toe wanneer ze haar nagelkunst maakt. Het portret dat ophangt in het salon, werd net voor zijn dood gemaakt. “Ik wilde geen standaard promobeelden. We organiseerden een fotoshoot met enkele vrienden als model, onder wie Oemer. Ik wilde hem in trouwtenue en hij was meteen mee. Het is een prachtige foto geworden. Toen ik ‘m voor het eerst zag, wist ik: dit wordt het promobeeld. Het beeld van het eerste avontuur dat ik zonder hem moet aangaan.”

Het portret van Oemer hangt prominent vooraan. Foto: Jeroen Hanselaer

In het tattoo-atelier van Rune hangen nog meer foto’s van de shoot. Onder meer acteur Joffrey Anane stond model. Foto: Jeroen Hanselaer

Zoë heeft koffie en zoetigheden in de aanbieding in haar salon. “Ik vind het fijn als klanten er een uitstapje van maken en hun partner of vriendinnen meenemen.”