Nieuws Zoo Antwerpen en Planckendael wapenen zich tegen stijgende energiekosten: “We gaan mogelijk naar een vervijfvoudiging van de verbruikskosten”

Zoo Antwerpen en Planckendael wapenen zich tegen stijgende energiekosten: “We gaan mogelijk naar een vervijfvoudiging van de verbruikskosten”

Foto: ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Zoo Antwerpen en Planckendael wapenen zich tegen stijgende energiekosten: “We gaan mogelijk naar een vervijfvoudiging van de verbruikskosten”

ANTWERPEN – MECHELEN – Zoo Antwerpen en Planckendael hebben 2022 ervaren al een jaar van herstel. Dagjestoeristen vinden hun weg terug naar de dierenparken met 900.000 bezoekers in Antwerpen, 875.000 in Planckendael en ook de abonnees blijven trouw op post. De grootste uitdaging voor 2023 is om de stijgende energieprijzen en de onvoorspelbare economie te counteren.

Zoo Antwerpen verwelkomende het afgelopen jaar opvallend meer buitenlandse toeristen en bezoekers uit Nederland. Ook scholen kwamen weer massaal op bezoek in Antwerpen en Mechelen. “En ons abonneefamilie blijft trouw op post met 250.000 gezinnen die een abonnement hebben”, reageert woordvoerder Ilse Segers trots. “Wat ons opgevallen is het afgelopen jaar is dat mensen veel meer lastminute boeken. Zowel individuen als scholen en groepen.”

De energiecrisis hield ook wel lelijk huis bij de Zoo en Planckendael. “Daar moeten we rekening mee blijven houden”, zegt operationeel directeur Peter Van den Eijnde. “We gaan mogelijk naar een vervijfvoudiging van de verbruikskosten voor Zoo Antwerpen, Planckendael en het Elisabeth Center Antwerp. Energiebesparen brengt voor ons twee grote uitdagingen met zich mee: het energieverbruik omlaag krijgen zonder te raken aan dierenwelzijn en historisch beschermde gebouwen met een lage energiescore toch enigszins energiezuiniger krijgen.”

Om dat gedaan te krijgen, werd een interne energiewerkgroep opgericht. Elke mogelijkheid werd onder de loep genomen en resulteert in eerste instantie in kleine aanpassingen die een groot verschil maken. “Daken isoleren, beglazing bekijken en verouderde installaties vervangen door energiezuinigere exemplaren”, somt Van den Eijnde op. “En voor 2023 investeren we in zonnepanelen. In Antwerpen kan dat op de daken van het reptielengebouw en het Savannerestaurant. In Planckendal op de parkings en op het dak van de olifantentempel. Bovendien hopen we de energie te kunnen delen tussen de twee parken.”

Succesnummers

Qua opvallende publiekstrekkers in 2022 stipt Segers de leeuwentroep in Antwerpen aan, waar leeuw Nestor en leeuwin Tasas opnieuw drie welpen kregen. Xesar, Xiba en Wabi. Zij wonen nu samen met hun grotere broers en zussen Whisker, Waka en Winta. Verder waren er twee jongen bij de okapi’s, Xandor en Zaïre.

“In Planckendael was het hoogtepunt ongetwijfeld de komst van onze zes prachtige orang-oetans. Zij kregen het gezelschap van de Aziatische otters, witwanggibbons en de neushoornvogels in het Orang-Oetan Kingdom”, weet Ilse Segers. “En we zijn uiteraard ook bijzonder trots op onze ooievaarskolonie. De grootste van België met 82 nesten, 207 volwassen dieren en 145 geringde kuikens.”

Uitgezette monniksgieren

Ook het kweekprogramma van de monniksgieren was opnieuw succesvol met drie jongen die werden uitgezet in Bulgarije. Waarvan eentje dat geboren werd in Mechelen. Planckendael is als coördinator van het kweekprogramma heel trots op die prestatie.

 

De andere takken van moederhuis KMDA (Koninklijke Maatschappij Dierkunde Antwerpen) zijn de De Zegge in Geel en het Elisabeth Center Antwerp (ECA). De Zegge is een van de oudste natuurgebieden van België en vierde in 2022 zijn 70ste verjaardag. Het ECA, dat de Koningin Elisabethzaal en het Congrescentrum A Room with a Zoo huisvest, was begin 2022 nog dicht door de coronamaatregelen. Vanaf april werden er wel opnieuw evenementen georganiseerd en dat waren er in totaal tot zo’n 350. “29 congressen, waarvan 16 meerdaagse internationale congressen, 43 concerten en 49 optredens van ons huisorkest Antwerp Symphony Orchestra”, somt Ilse Segers op. “Die cijfers komen in de buurt van 2019. Bovendien vierde de Koningin Elisabethzaal haar 125ste verjaardag met prachtige belevingsrondleiding.”

180 jaar

Soortgelijke wandelingen staan ook op het programma voor 2023, want dan viert de Zoo haar 180ste verjaardag. In de zomer worden daarom gratis geanimeerde ZOOmervertellingen georganiseerd. Nog op het programma in 2023 in Antwerpen: een nieuwe zomerbar, opnieuw een lichtfestival en in het najaar wordt gestart met de afbraak van het jubileumcomplex. De verbouwing daarvan is door corona stilgelegd en wordt nu dus weer opgestart.

In Planckendael wordt reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe Lego-openluchttentoonstelling en de bouw van een nieuw toegangsgebouw.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.