Zuidnatie bouwt magazijn om staal te versnijden

Zuidnatie bouwt magazijn om staal te versnijden in Antwerpse haven: “Europese primeur”

Zuidnatie start tegen de zomer in een van haar terminals in de haven van Antwerpen met de bouw van een gloednieuw magazijn. Daar zullen zware rollen staal ter plekke versneden worden. Het logistieke familiebedrijf spreekt van een Europese primeur. “Het wordt het eerste ‘slitting center’ in een terminal in een Europese zeehaven.”

Op terminal 118, achter het bioscoopcomplex Kinepolis, start Zuidnatie tegen de zomer met de bouw van een slitting center, een magazijn waar grote rollen staal (coils) tot wel 32 ton zwaar zullen worden opgeslagen, maar ook meteen versneden kunnen worden tot eindproducten. Het gaat om een investering van 13,5 miljoen euro.

“Nergens anders in een terminal in een Europese zeehaven bestaat er op dit moment zo’n snijcentrum”, zegt Marc Van Aken, commercieel directeur van Zuidnatie. “Het grote voordeel is dat wij het staal rechtstreeks van het zeeschip ons magazijn binnenbrengen, waardoor bijkomend transport vermeden wordt en de CO₂-uitstoot kan gedrukt worden.” Wanneer de rollen versneden zijn, gaan ze in een volgende stap naar de eindklant.

Ook op andere vlakken zal het nieuwe magazijn de duurzaamheidstoets doorstaan, zegt Van Aken. “De energie die onze machines gebruiken, zal opgewekt worden door zonnepanelen op het dak.”

Het bedrijf maakt zich sterk tegen de jaarwisseling te kunnen starten met het snijden. Hoeveel nieuwe jobs het snijcentrum zal genereren is nog niet duidelijk. Zuidnatie zegt alleszins wel op zoek te gaan naar gespecialiseerde mensen die de machines kunnen bedienen.

Foto: Joris Herregods

Zuidnatie werd opgericht in 1870 en is in handen van de familie Feys. De firma specialiseert zich naast staalbehandeling ook in het laden en lossen van stukgoed en containers. Zuidnatie stelt in de drie terminals die het heeft op rechteroever zo’n 350 mensen te werk.