desotec nieuwe fabriek

Desotec investeert 17 miljoen euro in Roeselare

ROESELARE – De emissie vanuit de industrie moet omlaag: dat is één van de punten die wekelijks de klimaatbetogers op de been houdt. De druk op de meest vervuilende bedrijven wordt steeds hoger, terwijl het antwoord voor een pak onder hen waarschijnlijk dichter bij huis ligt dan ze zelf beseffen. In het West-Vlaamse Roeselare kwam Desotec met een oplossing die ze zelf ontwikkelden. Desotec ontwikkelde mobiele filters met actieve kool die in bestaande productieprocessen ingeplugd worden. De technologie van Desotec wordt aangewend om verontreiniging te counteren.  

Desotec stelde tijdens een persevenement de vierde generatie voor van de eigen reactivatie oven. Het ging om een eerste steenlegging. Met de komst van die oven kan worden ingespeeld op de vraag van bedrijven naar een oplossing. Daarnaast bieden ze werkgelegenheid in de regio en maken ze een enorme stap wat betreft capaciteit. “Met deze investering bieden we een oplossing voor die bedrijven en kunnen we hen ontzorgen,” zegt CEO Mario Hertegonne. De vervuilde actieve kool gaat naar zogenaamde reactivatie ovens waarin alle vervuiling verbrand wordt. Dankzij chemische processen kan de actieve kool gereactiveerd worden, waardoor die opnieuw kan ingezet worden. Ofte een perfect voorbeeld van circulaire economie en een opstap naar een beter klimaat tegen 2020. Met deze totaaloplossing kan Desotec zich onderscheiden van andere bedrijven die werkzaam zijn binnen de actieve kool-industrie.

Desotec is in de sector Europees marktleider met filialen verspreid over heel Europa. Het milieubedrijf Desotec (65 miljoen euro omzet, 4,5 miljoen euro netto winst en 160 medewerkers) werd destijds opgericht door de broers Bart en Peter Sobry uit Roeselare. Zij verkochten hun zaak in 2017 aan een Zweedse groep die gecontroleerd wordt door de machtige familie Wallenberg. De investering in Roeselare is goed voor 70 nieuwe jobs.