Nieuws Kempen 1 op 4 haalt eind mei niet bij verlenging lockdown

1 op 4 haalt eind mei niet bij verlenging lockdown

1 op 4 haalt eind mei niet bij verlenging lockdown

Bijna de helft (46%) van de zelfstandigen en kmo’s vreest belangrijke kosten zoals leningen, huur, leveranciers, elektriciteit, … op korte termijn niet meer te kunnen betalen. Driekwart van hen noteert vandaag al omzetdalingen, voor de komende maand verwacht 90% een afname. Heel wat bedrijven draaien nu al zo goed als geen omzet meer en dat aantal gaat alleen maar verder oplopen.

Dat blijkt uit een enquête van Unizo die werd afgenomen net vóór de aankondiging van de lockdown-maatregelen van dinsdagavond door de federale regering. “Onze ondernemers liggen hier letterlijk wakker van en wij met hen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Als de lockdown zou worden verlengd, is 25% van de bedrijven failliet, geven ze zelf aan in de enquête. Nog eens 20% stelt in dat geval eind juni niet te halen.

De andere belangrijke conclusies uit de enquête zijn:

– Bij 1/3 van de ondernemers is er blijvende onduidelijkheid over wat ze mogen of moeten doen in deze lockdown-light. Meer dan 1 op 4 is getroffen door verplichte sluiting. Slechts 15% mag en kan volledig open blijven zonder problemen.

– 4 op 10 ondervraagden ondervindt vandaag nog geen problemen van de lockdown light. De rest kampt met geldgebrek (liquiditeit), vreest problemen om leningen/intresten af te betalen en is bang om leveranciers niet meer te kunnen betalen.

– Hoe lang kunnen bedrijven overleven bij een langere lockdown dan 4 april? Loopt de sluiting tot einde mei, vreest 1/4 eraan te zijn. Nog eens 1/5 mikt in dat geval op eind juni en nog eens 1/10 denkt het tot eind juli vol te houden. Amper 3/10 denkt 2020 te overleven bij een langere lockdown.

– 6 op 10 bevraagden kan geen telewerk organiseren voor hun personeel. Slechts 15% kan dat voor iedereen, en ongeveer 1 op 4 slechts voor een gedeelte. Over ‘social distancing’: van de bedrijven die open mogen blijven, zegt 3/10 dat zoiets niet lukt in hun werksituatie.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.