20 procent meer Gageleer dan vorig jaar

GageleerDe cvba-so Gageleer uit Oud-Turnhout heeft in 2013 een mooi resultaat neergezet. De doelstelling was 100.000 liter bier aan de man te brengen, maar het werden er 115.000. Dat is een stijging met 20% t.o.v. 2012, terwijl de Belgische biermarkt met bijna 5% daalde. De cvba met als sociaal oogmerk het natuurbehoud wordt gerund door vijf vrijwilligers.

Hoewel de smaak van Gageleer zeker niet alledaags is, geniet het bier steeds meer bijval. De aparte smaak komt van de gagel die erin is verwerkt. In de middeleeuwen was gagel het meest smaakbepalende element in de kruidensamenstellingen – gruit geheten – waarmee bier voor de opkomst van de hop op smaak werd gebracht en langer houdbaar werd.

Vorig jaar werd 107.000 liter Gageleer aan de man gebracht en 8.000 liter van het nieuwe, minder alcoholrijke bier Bufo, omgerekend samen bijna 350.000 glazen bier. Die omzet werd op een kleine 10% na volledig gerealiseerd in Vlaanderen. Gageleer is daarmee een belangrijke speler in het segment van de biobieren.

Gageleer wordt niet uitsluitend in de biosector verkocht, maar even goed in de traditionele bierhandel. In 2014 wil de cvba-so Gageleer verder aan de weg timmeren. Om te beginnen worden de nieuwe bottelingen voorzien van een nieuw etiket dat de zichtbaarheid in het winkelschap ten goede moet komen.

Op 23 november 1996 werd het eerste brouwsel van 1.000 liter Gageleer gebotteld in de pas opgestarte ‘Proef’brouwerij in Lochristi in opdracht van de toenmalige Kempische natuurvereniging De Wielewaal (inmiddels opgegaan in Natuurpunt) met de bedoeling fondsen te verwerven voor de aankoop van natuurgebieden.

Op 23 juli 1997 werd het project geformaliseerd met de oprichting van een cvba. In 2012 werd de cvba een coöperatieve met sociaal oogmerk. Dit wil zeggen dat niemand van de aandeelhouders er persoonlijk voordeel uit kan halen. Tot nu toe draait de hele organisatie op de inzet van vijf vrijwilligers. Sinds 29 augustus 2003 is Gageleer een gecertificeerd biobier.