Kamp C Kamp Circulair

Meiboom op eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen

Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang, en het was tijd om de meiboom te planten op de houtskeletstructuur.

Het eerste circulair kantoorgebouw is een realisatie van Kamp C en het bouwconsortium Kamp Circulair. Dat omhelst 7 bedrijven en organisaties: Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De constructie is gebouwd op een grid van 5 bij 5 meter. Alle componenten zijn daarop afgestemd, zodat er zo weinig mogelijk verschillende elementen in het gebouw zitten. Zo bestaat de hoofddraagconstructie uit kolommen, balken en vloerelementen van massief meerlagig hout, het zogenaamde CLT of cross laminated timber.

't Centrum is een gezamenlijke investering van Kamp C, de aannemer, het architectenbureau en het studiebureau. De totale bouwprijs bedraagt zo’n 3,2 miljoen euro, waarvan Kamp C 1 miljoen euro voor zijn rekening neemt. Over een looptijd van 20 jaar wordt elk jaar ook nog 50.000 euro voorzien voor energie- en onderhoudskosten. Bouwconsortium Kamp Circulair staat dus niet alleen in voor het ontwerp en de bouw, maar ook voor het toekomstig onderhoud en de energievoorziening. Bouwpartijen blijven zo langer betrokken en worden getriggerd om efficiënter om te gaan met producten en diensten.

“Zodra alles klaar is, verhuist het personeel van Kamp C naar deze nieuwbouw,” vertelt Kathleen Helsen over de toekomstige bestemming. “ ’t Centrum is een inspirerende showcase voor al wie meer wil weten over circulair bouwen of daar zelf mee aan de slag wil. Met dit gebouw als uithangbord willen we nog meer innovatieve ondernemers naar onze campus trekken, die ook willen inzetten op circulaire economie.”