Campina Energie Foto: RR

276 gelijmde zonnepanelen van Campina Energie

Campina Energie ging de uitdaging aan om het dak van Sporthal Diepvenneke in Vosselaar van zonnepanelen te voorzien. Het dak kan weinig extra gewicht dragen, maar het gemeentebestuur wilde wel inzetten op hernieuwbare energie. Dat deed de creativiteit van Campina Energie extra werken. Samen met installateur Ecofusion uit Dessel werd een oplossing met Oostenrijkse DAS-energy lichtgewicht zonnepanelen uitgewerkt waarbij de panelen rechtstreeks op het dak worden verlijmd. Het extra gewicht bedraagt hierdoor slechts 3,5 kg per m2. De 276 panelen leveren jaarlijks 87.500 kWh elektriciteit aan sporthal, brandweer en gemeentelijke werkplaats. Een besparing van 22 ton CO2 of het elektriciteitsverbruik van 25 gezinnen.

 

 

“Samenwerken met een burgercoöperatie en zo de inwoners van Vosselaar de kans geven mee te investeren, bleek al een goede formule voor Vrijetijdshuis De Moer, het verenigingslokaal en de buitenschoolse kinderopvang aan Heieinde. We zetten dit nu verder aan de nabijgelegen sporthal van Diepvenneke” zegt burgemeester Gilles Bultinck.

Windmolen

Campina Energie is een Kempense burgercoöperatie die mensen samenbrengt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie. Het wil zo veel mogelijk concrete projecten realiseren in de Kempen vanuit de overtuiging dat op die manier  wordt gewerkt aan een oplossing voor de klimaatproblemen. Campina Energie verenigt ondertussen al meer dan 1125 burgers die aandelen kochten.

Met het geld van al die burgers plaatste Campina Energie de afgelopen maanden meer dan 2.300 zonnepanelen in Herentals, Heist-op-den-Berg, Turnhout en Vosselaar. Daarnaast gaat ook het project Zonneregio Kempen verder. Daarmee verlagen de energiekosten van al deze partners en wordt de CO2-uitstoot stevig gereduceerd. “Aan de twee windturbines in Turnhout die samen met Eneco gerealiseerd zijn en waarvan Campina Energie voor 20 % eigenaar is, wordt een derde turbine toegevoegd op de bedrijfsterreinen van parketvloerbedrijf Yepp. Ook hiervan wordt Campina Energie voor 20 % eigenaar”, vertelt Mark Jacobs, gedelegeerd bestuurder.

Grootse plannen

De grote versnelling van 2020 gaat verder in 2021. Verschillende projecten zijn in uitvoering of staan op stapel: grote zonnepaneelprojecten, windturbines, hernieuwbare warmte of elektrisch autodelen, maar evengoed een rechtstreekse dienstverlening aan de burger via de succesvolle campagne Zonneregio Kempen en het nieuwe BENoregio Kempen. Hiervoor is nog heel wat extra kapitaal nodig. “In totaal zal Campina Energie tegen eind 2021 minstens 7500 MWh / jaar aan hernieuwbare energie produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.150 gezinnen en een besparing van 1900 ton CO2 per jaar”, besluit Willem Janssens, business developer.