Nieuws Kempen 2Mades stelt uitgebreid machinepark open voor creatievelingen

2Mades stelt uitgebreid machinepark open voor creatievelingen

Foto: Hans Otten

2Mades stelt uitgebreid machinepark open voor creatievelingen

HERENTALS – Met 2Mades heeft Moktamee in Herentals sinds vrijdag zijn eigen fab lab. Wie een eigen creatie in 3D wil printen, lasersnijden, frezen of plotten, kan de indrukwekkende reeks toestellen in het nieuwe atelier huren.

De term fab lab doet bij sommige mensen misschien wel een belletje rinkelen. Achter die (beschermde) term gaat ‘een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur’ schuil. Dat wil zeggen dat iedereen gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik kan maken van onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen die in het lab aanwezig zijn. De meeste fab labs zijn verbonden aan onderwijsinstellingen, maar in Herentals heeft vrijdag een gelijkaardig concept in privaat beheer de deuren geopend.

2Mades -een woordspeling rond made (gemaakt) en 2 mates (twee kameraden)- heeft een onderkomen gevonden bij Moktamee in het vroegere Francescopaviljoen. Wie het atelier binnen loopt, kijkt wel even op van het aanwezige machinepark. 3D-printers in verschillende maten en vormen staan er naast gestroomlijnde printer-plotters, een CNC-freesmachine en CNC-borduurmachine. Maar ook een UV-printer, en een immens bakbeest van een lasersnijder strijden er om de aandacht van de bezoeker. Je kan er allerlei materialen als hout, plexi, glas of textiel mee printen, snijden of bedrukken.

 

Dienstverlening

Initiatiefnemers Kevin Van der Velden en Matthias Willemsen zijn niet aan hun proefstuk toe. De twee zelfstandige ondernemers hadden eerder al een gelijkaardige makerspace in Lier, maar die liep niet zoals verhoopt. Matthias was ook al aan de slag in het fab lab in Zandhoven. “We hebben allebei een eigen creatieve zaak en zijn sowieso al in dit soort toestellen geïnteresseerd. Al moeten we toegeven dat onze aankooppolitiek niet altijd even economisch is doordacht. Het is meer van ‘oh, die machine hebben we nog niet’ (lacht). Maar voor ons is dat geen probleem, 2Mades zien we eigenlijk meer als een hobby”, zegt Matthias.

Hun doel is vooral om complexe machines en toestellen aan een zacht prijsje ter beschikking te stellen van mensen die met een creatief project bezig zijn, maar niet de middelen hebben om zelf een dergelijk toestel aan te kopen. “We denken aan twee formules”, zegt Kevin. “Met een maandpas kan je een maand lang zoveel gebruiken maken van de aanwezige toestellen als je wil. Met een dagpas betaal je daarentegen een bedrag per aantal minuten dat je bepaalde toestellen gebruikt. Voorwaarde is altijd wel dat je vooraf reserveert.”

Het duo hoopt dat er in Herentals genoeg belangstelling bestaat voor hun ongewone dienstverlening. “Uit mijn ervaringen in het fab lab in Zandhoven weet ik dat de lasercutter het meest gebruikt gaat worden, die draait daar ook bijna continu. Maar ons exemplaar is behoorlijk groot, je kan er materialen tot 1,90 meter op 1,30 meter mee snijden. En hij gaat héél snel. Uniek is dan weer onze CNC-borduurmachine. Hiermee kan je computergestuurd borduren. Het toestel heeft vijftien kleuren. Ideaal om doeken of zelfs t-shirten te bedrukken. Uiteraard helpen we iedereen en geven uitgebreide uitleg. We denken ook aan het organiseren van workshops.”

2mades.be

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.