Janssen Beerse

Afsplitsing in de maak bij Johnson & Johnson

Johnson & Johnson bevestigt de plannen om zich op te splitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. Het Amerikaanse farmaconcern wil de farmaceutische kant scheiden van de consumententak. Dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica -met plants in Beerse, Olen en Geel - zou dan onder het geneesmiddelenbedrijf vallen. Nadat de Amerikaanse krant The Wall Street Journal de uitgelekte plannen publiceerde, bevestigde ceo Alex Gorsky het nieuws.

Johnson & Johnson wil zich in de toekomst uitsluitend op geneesmiddelen focussen. Dat is ook de weg die dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica verder zal volgen. Janssen in België is een belangrijke Europese innovatiehub voor Johnson & Johnson.  Al meer dan 60 jaar legt het zich toe op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast is er een plant voor chemische productie in Geel, en gebeurt er farmaceutische productie op de sites in Olen en Beerse.

Het scheidingsproces binnen Johnson & Johnson zal zo'n anderhalf tot twee jaar duren, aldus topman Alex Gorsky. Daarna zal de tak met consumentenproducten op eigen benen moeten staan. Hierin worden merken als Band-Aid, Petit Marseillais, Tylenol en Listerine in ondergebracht.

Volgens Gorsky waren de twee onderdelen van de farmaconcern de afgelopen jaren al uit elkaar gegroeid. De opsplitsing moet volgens het bedrijf ook meer waarde creëeren voor de aandeelhouders. Er moet nog uitgewerkt worden hoe de afsplitsing er zal uitzien en hoe het nieuwe bedrijf zal heten. Maar beide bedrijven zullen wel naar de beurs trekken.