Nieuws Kempen 3D-printer op Kamp C die huis print, is grootste ter wereld

3D-printer op Kamp C die huis print, is grootste ter wereld

3D-printer op Kamp C die huis print, is grootste ter wereld

Vandaag is op Kamp C in Westerlo de grootste 3D-printer ter wereld voorgesteld. Die is in staat om een huis met 2 verdiepingen te printen. Een aantal Kempense bedrijven engageert zich in dit innovatieve project.

3D-printen krijgt al enkele jaren heel wat aandacht, maar op een eerste geprinte woning is het nog wachten. Toch komt de techniek nu in een stroomversnelling en daarin speelt de betonprinter die zopas is aangekomen in Westerlo, een belangrijke rol.

Theorie in de praktijk
Zo’n 5 jaar geleden startten enkele Belgische universiteiten met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. “We zijn op een punt gekomen dat we al die theoretische kennis kunnen uittesten in de praktijk”, zegt Kai Van Bulck, die voor Kamp C betrokken is bij het project. “Dat is precies wat we gaan doen met onze 3D-printer. De voornaamste focus zal zijn om de technische uitdagingen waar de techniek nog voor staat, te overwinnen via trial-and-error.”

De installatie kost 1,7 miljoen euro, deels betaald met Europese subsidies. Het project kan alvast op de interesse rekenen van een aantal partners: Etib/Concrete House, Groep Van Roey, Beneens, Thomas More, Trias architecten, enz.

Kamp C start momenteel met een demofase. Alle geïnteresseerde bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vanaf het najaar welkom om de printer uit te proberen. Die tests zullen helpen om technische vragen uit te klaren. “Het zijn vooral de complexe bouwonderdelen waarvoor de betonprinter een grote meerwaarde heeft”, weet Van Bulck. “Denk maar aan gewelven of gebogen muren. Vandaag worden die elementen nog op de werf zelf gemaakt.”

Nog volgens Van Bulck zal de testfase op Kamp C de Vlaamse bouwsector finaal over de streep trekken: “Zodra we kunnen aantonen welke onderdelen geprint kunnen worden en waar de efficiëntiewinst zit, zal de sector wel overstag gaan.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.