Nieuws Kempen 4 gemeenten op 10 in regio Kempen-Mechelen gaan voor mildere bedrijfsbelasting

4 gemeenten op 10 in regio Kempen-Mechelen gaan voor mildere bedrijfsbelasting

4 gemeenten op 10 in regio Kempen-Mechelen gaan voor mildere bedrijfsbelasting

Vier op de tien gemeenten in de regio Mechelen en Kempen verlagen de bedrijfsbelastingen of stellen de inning uit. Dat blijkt uit cijfers van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. De werkgeversorganisatie deed daarvoor een rondvraag bij 39 steden en gemeenten.

Eind maart heeft Voka – Kamer van Koophandel een brief gestuurd naar 39 burgemeesters in de regio Mechelen en Kempen met de vraag om onder meer de bedrijfsbelastingen aan te pakken, zoals de belasting op drijfkracht. “Op die basis zijn we verdere onderhandelingen en gesprekken aangegaan met burgemeesters en bevoegde schepenen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Met resultaat. We zien dat vier op de tien bedrijven in de regio Mechelen en Kempen nu al hebben beslist om de inning uit te stellen of de tarieven te verlagen. Dit toont aan dat veel gemeenten willen meewerken om bedrijven door deze coronacrisis te sleuren.”

Verlagen, uitstellen, of kwijtschelden

Uit de bevraging van Voka blijkt dat 1 op 4 gemeenten het tarief verlaagt van de bedrijfsbelasting(en). Nog eens 1 op de 5 gemeenten stelt de inning van de bedrijfsbelasting(en) uit. Turnhout neemt een unieke positie in, omdat het de volledige inning schrapt van de ‘Algemene Belasting op Economische Bedrijvigheid’. Daarover kon u eerder bij ons al lezen. De situatie kan mogelijk nog gunstiger worden, want 1 op 10 gemeenten moet nog een beslissing nemen.

 

Cruciale rol

“We zijn ervan overtuigd dat lokale besturen een cruciale rol spelen in de exit-fase van de coronacrisis”, stelt Tom Laveren. “Niet alleen de aanpak van de bedrijfsbelasting is belangrijk. We vragen ook om de investeringsprojecten, die in de goedgekeurde meerjarenbegrotingen staan, versneld uit te voeren.”

Uit onderzoek van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt ook dat bij drie op de vier gemeenten de onroerende voorheffing in 2021 vastligt en niet zal verhogen. Zes op de tien gemeenten geven aan dat ze facturen van lokale bedrijven binnen een termijn van 15 tot 30 dagen zullen betalen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.