AndRobin_Afbeelding

4 misvattingen over CFO’s in kmo’s de wereld uit

CFO’s, Financieel Directeurs, Finance Managers... Een bos aan functiebenamingen voor deze onmisbare figuren in een onderneming. Opvallend is dat we meer dan eens botsen op misvattingen over wat ze doen en wie ze zijn. We helpen je daarom graag de bomen door het functiebos te zien en hopen zo de volgende misvattingen de wereld uit te helpen.

“Te duur”

Wie een financieel directeur vast in dienst wilt nemen, botst vaak al gauw op een eerste doorslaggevende factor: het loon. Financieel directeurs zijn hoogopgeleide, ervaren mensen en dus is hun loon logischerwijs ook evenredig. Voor een kmo is het daarom vaak moeilijk – zij het niet onmogelijk – om een financieel directeur vast in dienst te nemen.

Gaan wij dan beweren dat een CFO totaal niet duur is? Nee. Waar we wél een oplossing voor bieden, is de vaste indiensttreding van een CFO. Met CFO-as-a-service kan een financieel directeur op tijdelijke én parttime basis worden aangenomen. Twee dagen, drie dagen, vijf dagen per maand. Alles kan, afhankelijk van de noden van je kmo.

“Te oudbollig”

Een andere veelvoorkomende misvatting, is dat een financieel directeur “te oudbollig” zou zijn. Het mogen dan wel senior profielen zijn, maar dat wilt niet zeggen dat ze in de tijd zijn blijven stilstaan. Integendeel.

Zo is een CFO de ideale partner om te bekijken of een ERP-systeem in jouw onderneming noodzakelijk is. Niet alleen helpt hij of zij je bij het zoeken naar een passend systeem, maar biedt ook deskundige ondersteuning bij de implementatie ervan. En na de implementatie volgt uiteraard ook naadloos de interpretatie. In mensentaal.

Ook kent een CFO zijn weg in de continu veranderende wereld van de rapporteringstools die alle cijfers van je kmo netjes in beeld kunnen brengen. Heeft je onderneming daarnaast een BI-tool (Business Intelligence) nodig, of kan je beter met Excels blijven werken? Ook daar kan een CFO je een passend antwoord op geven.

“Te veel cijfers”

“Financieel directeurs zijn alleen maar met cijfertjes bezig”, is een andere veel voorkomende misvatting. Een financieel directeur vertrekt vanuit de cijfers, daarvoor wordt hij dan ook in eerste instantie in dienst genomen, maar daar stopt het niet. De rol van een financieel directeur is drieledig: meten, interpreteren en vertalen.

De CFO meet de cijfers en dus ook de realiteit. Vanuit die realiteit gaat hij interpreteren om zo te kunnen bekijken wat er nodig is om in functie van die cijfers te handelen. Als laatste is de vertaalslag noodzakelijk. Enerzijds de vertaalslag richting de ondernemer, letterlijk dan én in mensentaal. Anderzijds de vertaalslag naar een concreet plan van aanpak.

“Te grote bedrijven”

Enerzijds is er de misvatting dat CFO’s louter ervaring hebben met enorm grote bedrijven – en zich dus niet kunnen inleven in (het hoofd van) de kmo-ondernemer. Anderzijds is er het idee dat CFO’s alleen maar nodig zijn in grote bedrijven. De link tussen een Financieel Directeur en een kmo is dus voor velen een duister pad.

&Robin biedt niet voor niets CFO-as-a-service aan en dat specifiek voor de kmo. Het takenpakket van een CFO begint daar waar dat van de boekhouder eindigt. Elke groeiende onderneming wordt complexer, waardoor dus ook de risico’s groter worden. Zo komt elke kmo op een kantelpunt en wordt externe knowhow in huis halen een must.

Na 2 jaar hebben wij bij &Robin een aantal mooie referenties gerealiseerd.  Een aantal vind je terug op onze site.Voor jou, als ondernemer, zijn deze vrij algemeen.  Indien je zelf een vraagstuk hebt, bespreek deze gerust met ons.  We maken graag tijd voor je en koppelen steeds terug met een fair en duidelijk antwoord.

[caption id="attachment_33700" align="aligncenter" width="221"] Elisabeth Domus                   Business manager &Robin   +32 476 86 25 59 elisabeth.domus@androbin.be[/caption]