41.090 freelancers in provincie Antwerpen

ANTWERPEN - In Vlaanderen en Brussel samen waren er in september 167.655 freelancers actief, waarvan 41.090 in de provincie Antwerpen. Speciaal voor die sterk groeiende groep organiseert Unizo vandaag samen met Nextconomy en Jellow voor het eerst de Dag van de Freelancer.

Uit het nieuwste Freelancer Focus-rapport van UNIZO, in samenwerking met Graydon Belgium nv, blijkt dat 88% van de freelancers in hoofdberoep werkt, 12% in bijberoep. 72% is een man, 28% een vrouw. 65 % werkt via een vennootschap, 35% als eenmanszaak.

In de provincie Antwerpen werden vorige maand 41.090 freelancers geteld. Vooral adviesbureaus en IT'ers zijn in onze provincie actief als freelancer, net als artiesten, fotografen, vertalers en tolken.

Zorgen om sociaal statuut

Amper 2% van de zelfstandigen ambieert uiteindelijk een job als werknemer, 60% hoopt in de komende vijf jaar actief te blijven als freelancer en 4% wil in die periode doorgroeien van bij- naar hoofdberoeper. Nog eens 24% stelt een onderneming met personeel in het vooruitzicht.

Toch maken de freelancers zich zorgen over hun sociaal statuut. Voor 39% van de ondervraagden is dit zelfs hun voornaamste bekommernis. Ook maken ze zich wel eens zorgen over voldoende opdrachten voor de toekomst (43%). De overdaad aan administratieve en financiële lasten, opgelegd door de overheid, is tot slot bij 26% een doorn in het oog.

Voor het tweede jaar op rij werd aan opdrachtgevers gevraagd waarom ze samenwerken met freelancers. De top 3 van de antwoorden bestaat uit pieken opvangen in het gewone werk (62%), de ondernemersmentaliteit en flexibiliteit van de freelancer (50%) en behoefte aan gespecialiseerde kennis (48%).