Het nieuwe wereldwijde distributiecentrum van Flamingo Pet Products

8.500 accessoires en snacks voor dieren onder één dak: “Elke maand komen er 100 artikelen bij”

Het nieuwe wereldwijde distributiecentrum van Flamingo Pet Products, op de hoek van Geelseweg met Lammerdries-Winkelstraat in Onze-Lieve-Vrouw Olen, is donderdag officieel in gebruik genomen. Het nieuwe pand omvat een indrukwekkend magazijn van 33.640 vierkante meter met bijkomend een mezzanine en kantoorruimte verdeeld over 4 niveaus. Er werken momenteel zo’n 200 mensen.

Flamingo Pet Products, een gevestigde naam in de wereld van huisdierenbenodigdheden, zet zich al meer dan 50 jaar onvermoeibaar in om de band tussen mens en huisdier te versterken. Het bedrijf levert vandaag 8.500 accessoires en snacks voor hond, kat, knaagdier, vogel, vis of reptiel aan groothandels, dierenspeciaalzaken, supermarkten, tuincentra, doe-het-zelfzaken, trimmers en dit in 65 landen.

Tot voor kort gebeurde dit vanuit een distributiecentrum in Geel, op minder dan één kilometer van het nieuwe gebouw. “Flamingo heeft er bewust voor gekozen om de nieuwe faciliteit in de buurt van haar vorige locatie te vestigen, waardoor bestaande werknemers geen ingrijpende verhuizing hoefden te ondergaan”, weet algemeen directeur Guy Toremans. “De locatie is overigens uiterst gunstig gelegen. De nabijheid van het winkelcentrum, uitstekende fietsvoorzieningen en vlotte bereikbaarheid maken deze locatie bijzonder aantrekkelijk voor zowel huidige als toekomstige medewerkers.”

Guy Toremans en Wim Heylen bezegelen de samenwerking met een handdruk. — © Marc Peeters

Het nieuwe magazijn heeft een oppervlakte van ruim 33.500 vierkante meter. Op de mezzzanine komt daar nog eens 6.300 vierkante meter bovenop. Opvallend is ook de ruime showroom waar het volledige gamma kan bekeken worden. “Gemiddeld komen er elke maand zo’n 100 artikelen bij”, weet Guy Toremans. “Accessoires en snacks. Gewone voeding verkopen we hier niet.”

Heylen Warehouses

Voor de bouw van het complex ging het bedrijf in zee met Heylen Warehouses. Duurzaamheid was daarbij belangrijk. “Heylen Energy is momenteel druk bezig met het leggen van maar liefst 5.478 zonnepanelen op het dak van het nieuwe gebouw, goed voor 2.772 MWh aan groene energie per jaar’, weet topman Wim Heylen. “Deze zonnepanelen zullen niet alleen helpen om de ecologische voetafdruk te verminderen, maar ook bijdragen aan de groene energieproductie in de regio.”

Een palletruimte van 61.740 plaatsen werd operationeel gemaakt. — © Marc Peeters

De verhuis van Olen naar Geel heeft een 30-tal bijkomende banen opgeleverd. “Bestellingen uit de ons omringende landen die voor de middag binnenlopen, gaan nog dezelfde dag de deur uit”, legt Guy Toremans uit. “Leveringen verder weg doen we in samenspraak met de klant.” De aanvoer van de 8.500 artikelen die Flamingo Pet Products verkoopt, gebeurt hoofdzakelijk over het water. Via de terminals in Meerhout en Grobbendonk verloopt enkel het laatste stukje over weg.”

Het aantal vrachtwagenbewegingen in en uit wordt geschat op maximaal een 20-tal per dag. “Bij de bouw hebben we erop toegezien dat alle verkeer van en naar de site op een veilige manier kan gebeuren”, weet Wim Heylen. “De toegang naar het bedrijfsterrein is daarom gerealiseerd via Lammerdries-Winkelstraat en niet via de Geelseweg.”