Brand Hulshout A De schade in de getroffen unit is aanzienlijk. — © RR

Aanpalende ondernemers schrobben roet na korte maar felle brand in Hulshoutse bedrijfsunit

Een korte, maar felle brand heeft maandagavond schade aangericht in een gebouw met kmo-units in de Bedrijvenstraat in Hulshout. De vuurschade bleef vooral beperkt tot de unit waarin de brand uitbrak. Niemand raakte gewond. In de omliggende units was er vooral rook- en roetschade. Een aantal ondernemers was dinsdag bezig met het opruimen van een zwart roetlaagje.

De brand brak even voor middernacht uit in het achterste gebouw van bedrijvenpark Talpas in de Bedrijvenstraat. Dat gebeurde in een werkruimte waar onder meer koelkasten werden gerecycleerd. De brandschade bleef voornamelijk beperkt tot die ene unit. “Het vuur is niet kunnen overslaan”, bevestigt Jeroen Labeeuw van ontwikkelaar alto.biz. “Het gebouw is een betonconstructie. Als we iets neerzetten, dan zorgen we voor iets degelijk. Bij de aanpalende units is er wel rook en roet binnengedrongen.” Er kwam dinsdag nog een schade-expert langs.

Mogelijk werd de brand veroorzaakt door slijpwerken die ’s avonds nog in de unit aan de gang waren. Toen brandweerploegen van de zones Kempen en Rivierenland ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen door de poort naar buiten. “Toch was het vuur in de loods vrij snel onder controle”, zegt een brandweerwoordvoerder. “In het getroffen gedeelte is de brandschade aanzienlijk. We hebben ook de aanpalende bedrijfsunits geventileerd.”

Proper werk

Op de site bevindt zich een mix van gehuurde en gekochte units. De getroffen unit werd gehuurd. “Het is nu een kwestie van alles te reinigen en te herstellen”, zegt Labeeuw. “Er moet een nieuwe poort worden geplaatst voor de unit weer in gebruik kan worden genomen.”

De brand woedde in een unit achter dit gebouw. — © Marc Peeters

De huurder was dinsdagmiddag niet op de site aanwezig. Enkele ondernemers van omliggende units waren dat wel. Hoewel zij geen directe brandschade opliepen, liep bij enkelen van hen wel hun geplande werkdag in het honderd. Ze moesten zich ontfermen over een hinderlijk roetlaagje dat zich over hun werkplaatsen en burelen had verspreid. “Ik heb het keidruk, maar in dat vuil kan je geen proper werk leveren”, klinkt het bij een van hen. “Ik moet dat boeltje hier dus eerst wel opruimen.”

De ondernemers die we op de site aanspraken, hadden de handen behoorlijk vol en houden zich liefst op de achtergrond. Enkelen van hen bevestigen dat het al voor de tweede keer heeft gebrand in dezelfde unit. “Ook vorige keer kwam de brandweer massaal ter plaatse, maar toen ze aankwamen, was het vuur al gedoofd. In tegenstelling tot nu, hebben we toen niet zo’n last gehad van roet. Het voornaamste is al bij al dat er niemand gewond is geraakt.”