De ondernemingsrechtbank in Turnhout luidde in de voorbije maand mei het faillissement in van 36 ondernemingen. Dat zijn er dubbel zoveel dan in mei 2018. Ook in de arrondissementen Mechelen en Antwerpen schoot het aantal de hoogte in waardoor we op provinciaal niveau uitkwamen op 213 falingen tegenover 117 in mei 2018.
Nemen we de eerste 5 maanden van dit jaar, dan stijgen we in de Kempen van 143 in 2018 naar 171 dit jaar. Die stijging geldt ook voor de rest van de provincie Antwerpen. De cijfers komen van het handelsinformatiekantoor Graydon.
Recordmaand
Op nationaal vlak was de maand mei een recordmaand. Met 1.096 uitspraken noteren we ten opzichte van de maand mei 2018 een stijging met maar liefst 72,87%. Voor dit laatste percentage is enige nuancering op zijn plaats want mei 2018 noteerde een uitzonderlijk laag aantal faillissementen.
Voor de vierde maand op rij overstijgen we de 1.000 faillissementen per maand: een nooit eerder geziene reeks.
Een verklaring ligt deels in de nieuwe insolventiewetgeving die toelaat dat meer organismen zich erop kunnen beroepen. Zo werden de eerste vijf maanden van dit jaar al 111 vzw’s failliet verklaard. Ook binnen de vrije beroepen tellen we over de eerste vijf maanden van dit jaar 109 faillissementsuitspraken, eveneens een stijging met 113,78%.
De tendens waarbij verhoudingsgewijs steeds meer bedrijven met een hoge anciënniteit over de kop gaan, zet zich verder. Met betrekking tot de faillissementen uitgesproken in 2019 tellen we nu al 16,34% van alle failliete ondernemingen dat bij de uitspraak ouder is dan 25 jaar. Binnen het Vlaamse Gewest is dit zelfs 21,01%. Eerder Graydon-onderzoek toonde aan dat een belangrijk deel binnen deze groep indertijd als hoogtechnologische start-ups golden die wel degelijk belangrijke successen hebben geboekt. Echter blijkt dat die bedrijven er niet altijd in geslaagd zijn hun innovatie-elan te behouden.