Nieuws Kempen Aantal faillissementen in Kempen stijgt iets minder dan nationaal gemiddelde

Aantal faillissementen in Kempen stijgt iets minder dan nationaal gemiddelde

Aantal faillissementen in Kempen stijgt iets minder dan nationaal gemiddelde

KEMPEN – In de Kempen is in 2019 het aantal faillissementen toegenomen met 9,79% tegenover 2018. De regio ligt daarmee ongeveer in lijn met het nationale gemiddelde van 10,29%.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van Graydon. Het studiebureau voegt er meteen aan toe dat die stijging niet per se te maken zou hebben met een slechtere conjunctuur. Onder meer nieuwe wetgeving en strengere controle zorgden voor nieuwe faillissementen in de tabellen.

Eerst even de ‘naakte’ cijfers: over het jaar 2019 zijn er in België 11.817 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van het jaar 2018 betekent dat een stijging met 10,29%. Dat is het op één na hoogste aantal ooit. Alleen in 2013 gingen er nog meer bedrijven over de kop. Je kan ook zeggen: in 2019 ging er 1 onderneming per 122 actieve ondernemingen over de kop. In 2013 was dat 1 bedrijf per 93 actieve bedrijven.

Oorzaak eerder structuur dan conjunctuur

Betekent dit nu dat er een achteruitgang is in de conjunctuur? Volgens Graydon alvast niet. Het onderzoeksbureau ziet als oorzaak vooral de toepassing van recente wetgeving. Die laat onder meer toe om ook vzw’s en vrije beroepen (dokters, advocaten, gerechtsdeurwaarders,…) failliet te verklaren. Sommige organisaties hebben op die manier zelfs een doorstart gerealiseerd. Wat ook meespeelt, is de strengere aanpak van ‘spookvennootschappen’. Graydon gelooft bovendien dat de gerechtelijke reorganisatie, waarbij de Limburgse arrondissementen bij rechtbank Antwerpen werden gevoegd, tot een meer uniforme (lees: meer strikte) aanpak heeft geleid.

Van federaal naar provinciaal

De stijging van het aantal faillissementen in 2019 is een trend die vrij gelijk oploopt in het Vlaamse en Waalse Gewest, stelt Graydon nog. In 2019 zijn binnen het Vlaamse Gewest 5.763 faillissementsuitspraken te noteren: een stijging ten opzichte van 2018 met 794 ondernemingen of +15,98%. Binnen het Waalse Gewest meet Graydon 2.932 gevallen ondernemingen: een stijging met 326 ondernemingen of +12,51%.

Binnen Vlaanderen stijgt het aantal faillissementen naar verhouding het sterkst binnen de provincie Limburg. Met 798 failliete ondernemingen zet Limburg een stijging neer van 19,8% ten opzichte van 2018. De provincie Antwerpen telt meer effectieve uitspraken (2.038), maar zet ‘slechts’ een stijging neer van 17,8%.

Zowel binnen de provincie Antwerpen als Limburg zijn duidelijk de effecten te zien van de reorganisatie van de gerechtelijke arrondissementen waarbij een meer uniform beleid wordt uitgerold. Ook hier zien we in 2019 een duidelijke verhoging van het aantal faillissementen als indirect gevolg van de wet op spookvennootschappen.

Kempen solide

Binnen deze context scoort de Kempen behoorlijk goed. Met 370 faillissementen in het arrondissement Turnhout in 2019 tegenover 337 in 2018, stijgt het aantal hier met 9,79%.

En eigenlijk is die stijging maar relatief als je ook even kijkt naar de jaren voor 2018.

2013 en 2015 waren piekjaren met respectievelijk 499 en 412 faillissementen. Daarna is er een schommeling te merken met 400 falingen in 2016 en 388 in 2017. Daarmee vergeleken is het aantal faillissementen in 2019 zelfs gedaald.

Sectoren

Het grootste faillissement in de Kempen in 2019 was dat van Metaalconstructies Couwenbergh en Schellen in Weelde. 79 jobs gingen daarbij verloren.

Over het algemeen vielen het afgelopen jaar de faillissementen hoofdzakelijk in de bouwsector.

In Kempen waren er opvallende stijgingen in falingen in de voedingsindustrie en -nijverheid en in de kleinhandel.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Geel
Geel

Top 25 voor Glow uit Geel

Ellen Leysen van Glow ontving een Sugar Achievement Award van Royx Pro. Hiermee behoort het Geelse schoonheidssalon tot de 25 beste… Lees meer