De voorbije maand april gingen in het arrondissement Turnhout 44 ondernemingen failliet. Dat is een toename van 33% tegenover april 2017 wanneer de handelsrechtbank in Turnhout 33 faillissementen inleidde.
Met die 44 van dit jaar was dit na 2013 de aprilmaand met het meeste aantal falingen van de voorbije 10 jaar, zo blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. In april 2013 waren er 55 faillissementen.
Voor de eerste 4 maanden van het jaar is er evenwel een daling van het aantal faillissementen: van 156 in 2017 naar 123 dit jaar, of een daling van 21%.
Op Vlaams niveau is er een daling van 8% tijdens de eerste 4 maanden van dit jaar, waarmee het Vlaams gewest het laagste aantal faillissementen van het afgelopen decennium noteert. Ook in Wallonië is er een daling, terwijl het Brussels gewest een sterke stijging laat optekenen. Nog opmerkelijk is dat de bouwnijverheid de horeca verdringt als belangrijkste faillissementsleverancier.
Nieuwe insolventiewet
Op 1 mei trad de nieuwe insolventiewet in voege. Die houdt een verregaande digitalisering van de rechtbanken van koophandel in. Dat was al het geval van de faillissementsdossiers, maar sinds de invoegetreding van de nieuwe wet wordt ook de WCO-procedure volledig gedigitaliseerd.
Vanaf nu kunnen ook niet alleen handelaren maar ook vrije beroepen, landbouwentiteiten, bepaalde vzw’s en natuurlijke personen met een zelfstandige beroepsactiviteit failliet gaan. Bij problemen worden ze niet langer doorverwezen naar een burgerlijke rechtbank maar naar de rechtbank van koophandel. Ze krijgen ook toegang tot de WCO-procedure. De nieuwe faillissementswet biedt ondernemers ook een tweede kans door een snellere kwijtschelding van schulden.