Abdijbier Averbode Foto: Iwh

Abdij Averbode en brouwerij Huyghe vieren 10-jarige samenwerking met gloednieuw abdijbier

De abdij van Averbode en brouwerij Huyghe werken in 2024 een decennium samen. Om dat speciale jubileum te vieren, laten zij een tweede bier op de wereld los: de Averbode Extra. “Met de lancering van dit abdijbier sluiten wij aan bij een vroegere biertraditie in de abdij en beantwoorden de vraag van de consument naar smaakvol blond bier met minder alcohol”, klinkt het.

De lancering gebeurt in de lente van 2024. Brouwmeester Joris Dheedene van brouwerij Huyghe ontwikkelde in samenspraak met de Norbertijnen van Averbode het nieuwe abdijbier. Hij beschrijft het bier als volgt: “Averbode Extra is een blond multigranenbier van hoge gisting dat door het gebruik van de unieke Averbode gist zijn typische aroma van kruiden en groene appel verkrijgt. De dry-hopping zorgt voor de kenmerkende toets van bloemigheid en fijne hoppen. De smaak is fris, gepast hoppig met een lichte body die resulteert in een zacht en dorstlessend bier.”

Eeuwenoude traditie

In de eeuwenoude biertraditie binnen de abdijmuren van Averbode werden er steeds meerdere bieren gebrouwen. Naast een abdijbier met een hoger alcoholgehalte dat was bestemd voor eerder feestelijke gelegenheden, brouwden de Norbertijnen ook een soberder bier met minder alcohol, zo ontdekte archivaris Herman Janssens in het abdijarchief. “In het dagboek van abt Vaes vinden we in 1673 de aantekening dat gewoon conventsbier (‘cerevisia conventuali ordinarie’) werd gebrouwen met 6 mud mout, 1 mud haver en 1 mud tarwe, samen 20 tonnen; voor beter bier (‘pro meliori cerevisia’) werden 7 mud mout, 1 mud haver en 2 mud tarwe gebruikt”.

Econoom-norbertijn Eric Seghers wijst er dan weer op dat ook in de huisbrouwerij van belevingscentrum Het Moment van bij de opstart in 2016 deze traditionele aanpak werd doorgetrokken en geactualiseerd. “Vanuit onze huisbrouwerij bieden wij drie abdijbieren aan die elk een onderscheidend alcoholpercentage hebben. Zo geven wij de bezoekers de keuze tussen een ‘gewoner’ blond abdijbier met 4,85 % alcohol – een blonde frisse dorstlesser – en een echt degustatiebier met 8.5 % alcohol dat met dry hopping wordt gebrouwen. Ook kan er ter plaatse een donker abdijbier worden gesmaakt met 7 % alcohol.”

Met het aanbieden van een Averbode Extra komt er volgend jaar ook in de horeca en in de huiskamer een breder aanbod. In lijn met onze plaatselijke abdijgeschiedenis wordt het mogelijk om ook thuis en in de horeca van een echt Averboods abdijbier met een rijk smaakpallet én een bescheidener alcoholgehalte te genieten.

“Op deze wijze geven wij de tiende verjaardag van het opnieuw aanknopen bij de lange abdijbier-traditie een feestelijk karakter. Wij zijn tevreden dat ons eeuwenoud vakmanschap in drank en voeding in 2024 – met een abdijkorf van brood, kaas, bier, peperkoek – tien jaar aanwezig zal zijn in de winkelrekken van Delhaize, in de horeca en de betere drankhandel.”