AVERBODE ABBEY 900TH ANNIVERSARY Foto: BELGA PHOTO INE GILLIS

Abdij van Averbode lanceert nieuw bier om tiende verjaardag abdijproducten te vieren

De Abdij van Averbode heeft donderdag een nieuw bier gelanceerd. Het bier, dat de naam 'Averbode Extra' kreeg, komt er naar aanleiding van het tiende jaar dat verschillende abdijproducten, behalve bier ook peperkoek, brood en kaas, in winkels en horecazaken te vinden zijn.

In 2014 startte de abdij met het aanbieden van voeding en drank in Delhaize-winkels, horeca en drankenhandels. De verkoop bouwt voort op de eeuwenoude traditie van de abdij: sinds haar stichting in 1134 werden hoeveproducten, zoals kaas, brood en bier, geproduceerd. Tien jaar geleden is die traditie voortgezet.

Om de verjaardag te vieren, is donderdag een nieuw bier gelanceerd. Het vormt zo het tweede Averbode-bier dat op de markt is, naast de Averbode Blond van 7,5 procent. Het nieuwe bier, Averbode Extra, valt op door de combinatie van een laag alcoholpercentage (4,8 procent) en een smaakvolle afdronk. Het is een blond multigranenbier van hoge gisting, gemaakt met de dryhopping-techniek, wat de drank een sterker aroma geeft.

"Kruiden en groene appel" 

"Door het gebruik van de unieke gist van Averbode krijgt het een typisch aroma van kruiden en groene appel", vertelt brouwmeester Joris Dheedene van brouwerij Huyghe, die het bier samen met de paters van de abdij ontwikkeld heeft. "De dryhopping zorgt voor de kenmerkende toets van bloemigheid en fijne hoppen. De smaak is fris, gepast hoppig met een lichte body die resulteert in een zacht en dorstlessend bier."

Het bier sluit aan bij de oude traditie van de abdij, maar ook bij de wens van de hedendaagse consument, zegt Eric Seghers, econoom van de Abdij van Averbode. "Die consument is op zoek naar een speciaal bier qua smaak, maar zonder een al te zwaar alcoholpercentage."

Terugblik 

Seghers blikt tevreden terug op de afgelopen tien jaar. "Het was een hele opdracht om een korf producten met verschillende familiebedrijven en coöperatieven in de markt te zetten", zegt de econoom. "In de herfst wordt er nog een abdijspeculaas beschikbaar gemaakt. Het is niet de bedoeling om nog veel nieuwe producten toe te voegen, maar dit feestjaar wouden we niet laten passeren."

De komende drie verlengde weekends in januari zal Averbode Extra enkel te koop zijn in de winkel van de abdij zelf. Vanaf eind januari kunnen consumenten het ook vinden in Delhaize-winkels, horeca en drankenhandels.