van hool 2 Foto: Joren De Weerdt

Al 209 bedrijven meldden zich bij Voka om het getroffen Van Hool-personeel een toekomst te geven

In de eerste vijf dagen na de onheilspellende berichten over Van Hool hebben zich al meteen 209 bedrijven gemeld bij Voka Mechelen-Kempen. Ze willen het getroffen personeel een toekomst geven. Het gaat om 944 concrete vacatures voor technische arbeiders, maar ook bedienden.

Sinds vorige week maandag contacteren bedrijven de Voka-Kamer omdat ze zelf mensen zoeken. Voka Mechelen-Kempen heeft al die oproepen gestructureerd en komt uit op 209 bedrijven. "Het huidige herstelplan is de grootste herstructurering in 6 jaar tijd. Gezien de omvang, willen we het personeel en Van Hool helpen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De 209 bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen leggen 944 concrete vacatures voor. In de helft van de gevallen is een directe match mogelijk, volgens de bedrijven. Ze komen vooral uit de bouwsector (18%), chemie en pharma (10%), de machinebouw (6%) en de sector van de transportmiddelen (5%). Veelgezochte profielen zijn lassers, onderhoudsmecaniciens en monteurs maar ook accountants. De vacatures zijn er voor alle doelgroepen.

Maatwerk

"Eén op de drie aangeboden vacatures (35%) is voor een job op minder dan 20 kilometer van Lier. In één op de zeven gevallen (13,5%) gaat het om jobs, binnen een straal van 10 kilometer van Lier", zegt Wim Brillouet, manager belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Het zal zeker maatwerk worden. We weten dat veel van de getroffen personeelsleden dichtbij of in Lier zelf wonen."

Voka Mechelen-Kempen heeft vrijdag overleg gehad met co-CEO Marc Zwaaneveld. "Samen met de HR-dienst, steunt hij ons initiatief. Hij geeft mee dat Van Hool wel geen leegloop wil organiseren. Het bedrijf moet natuurlijk nog een aantal vastgelegde procedures volgen. Zoals op termijn de oprichting van een tewerkstellingscel. Maar we kunnen getuigen dat ze in het bedrijf er alles aan doen om het herstelplan te doen slagen", zegt Tom Laveren.

Snelst groeiende regio

"Daar moeten we voor gaan. De afgelopen 10 jaar is de regio Mechelen-Kempen - volgens cijfers van de Nationale Bank - de economisch snelst groeiende regio van Vlaanderen. In de periode 2011-2021. Het bruto binnenlands product is in die periode gegroeid van 29 naar 42 miljard euro. Onze ondernemers hebben zich de laatste jaren voldoende gediversifieerd. Het is belangrijk dat het herstelplan, of een mogelijk doorstartplan, slaagt. Lukt dat niet, dan moeten we mogelijk kijken naar een regioplan", besluit Tom Laveren.