Foto: Marc Peeters

Alice gastronomia zet Italiaanse traditie van Diverso verder

WESTERLO - Er kan opnieuw lekker Italiaans gegeten worden op de Grote Markt in Westerlo. Tom Maes (43) en Helga Blockx (41) hebben het bekende restaurant Diverso overgenomen van chef Eros Tomassetti. “Het is niet de bedoeling onze voorganger te kopiëren, maar net als Eros gaan we met Alice gastronomia voor een authentieke Italiaanse keuken op gastronomisch niveau. Kwaliteit, maar voor een eerlijke prijs.”

In 2012 verbouwde Eros Tomassetti een voormalige bakkerij in het hartje van Westerlo tot een stemmig Italiaans restaurant. Het voormalige industriële karakter van het gebouw blijft tot op de dag van vandaag behouden. “Beneden hebben we een bar en ruimte voor het aperitief”, leggen Tom en Helga uit. “De eetzaal met open keuken is op de eerste verdieping ingericht op wat ooit bloemzolders waren.”

Villa Alice

Tom begon zijn loopbaan als importeur van horecamateriaal en grootkeukens vanuit Spanje en Italië. Daar komt ook de passie voor de Zuiderse keuken vandaan. Helga is doctor in de biomedische wetenschappen maar ze merkte al snel dat ze vooral graag mensen een goed gevoel geeft. “Aanvankelijk was er een plan om ergens in Italië een B&B te openen, maar dat is er niet van gekomen”, verklapt het koppel. “Het is de Vlaamse kust geworden waar we in 2011 in Westende Villa Alice, een hotel met 14 kamers hebben geopend. De passie voor de Zuiderse keuken is gebleven.”

Parel der Kempen

In 2019 besloot het koppel om terug te kregen naar de Kempen. Tom is afkomstig uit Geel, Helga uit Arendonk. “Als je tien jaar aan zee hebt gewoond, begin je te beseffen hoe mooi het is in de Kempen. Naar zee gaan om uit te waaien is leuk maar alle dagen wind is minder interessant. De bossen en het licht glooiende landschap in de Parel der Kempen heb je aan de kust niet.”

Tom en Helga hebben het uitzicht van de zaak behouden. Foto: Marc Peeters

“Toen we vernamen dat Eros zijn zaak ging overlaten hadden we onze volgende uitdaging gevonden.” De naam Alice hebben Tom en Helga uit Westende meegebracht. “Het leuke aan die naam is dat je Alice in verschillende talen kan uitspreken. Wij gaan nu uiteraard voor de Italiaanse tongval. Om dat duidelijk te maken hebben we er nog gastronomia aan toegevoegd.”

Gault&Millau

Tom en Helga staan in Westerlo voor een stevige uitdaging. Eros Tomassetti werd in 2019 opgemerkt door de Franse gastronomische gids Gault&Millau en uitgeroepen tot de Italiaanse Chef van het Jaar. “Ze hebben ons gewaarschuwd dat de lat hier hoog wordt gelegd. We gaan er helemaal voor”, zegt Tom. “We willen onze klanten vooreerst een leuke avond bieden. De Italiaanse keuken laat de kwaliteit van de producten voor zich spreken. Lekkere gerechten met aangepaste wijnen, want goede wijn is één van onze passies.

Wie bij Alice gaat eten, moet zeker de pasta Alice een keer proberen. “Pasta met een saus op basis van gefermenteerde ansjovis, samen met kappertjes, taggiasca-olijven en gedroogd hart van tonijn. Kom het ontdekken.” Naast a la carte kan je ook gaan voor een 4-gangen verrassingsmenu of een 5-gangen suggestiemenu. Het restaurant is open van woensdag tot en met zaterdag. Op vrijdagmiddag kan je er ook terecht voor een lunch.

Info: http://alice-gastronomia.be