Alle hens aan dek bij Willems Zout

Bij Willems in Vorselaar ligt de afdeling voor waterbouwkundige werken even stil. Maar goed ook, want in de afdeling strooizout is het werken geblazen voor de grootste zoutdistributeur van Vlaanderen.

Willems heeft 3 hoofdactiviteiten: het verdelen van strooizout, transport en het uitvoeren van werken rond onbevaarbaar water. “Op jaarbasis gezien passen die 3 activiteiten perfect bij elkaar”, aldus directeur Sven Huysmans. “Onze 25 medewerkers zijn flexibel inzetbaar. In principe zijn de 3 onderdelen elk verantwoordelijk voor 1/3de van onze omzet. In de praktijk hangt het er echter van af hoe streng de winter is en varieert het aandeel strooizoutverdeling tussen de 10 en de 50%.”

Familiebedrijf
Willems Zout heeft 2 depots. In Vorselaar ligt 50.000 ton opgeslagen, in Grimbergen nog eens 10.00. Dat is ook nodig want op een doorsnee winterdag gaat er ongeveer 2.500 ton buiten. “We zijn vooral actief in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Kleinere hoeveelheden gaan er naar Brussel en Wallonië. We leveren aan onder meer gemeente- en stadsbesturen, de Vlaamse en Waalse Gemeenschap en het Brussels Gewest, de NMBS en de industrie.”

Ondertussen is bij Willems al de derde generatie aan de slag. “Wij zijn al meer dan 35 jaar een echt familiebedrijf. Het strooizout is vanuit het begin meegegroeid maar ik weet niet hoe dat precies in zijn werk is gegaan, daarvoor ben ik wat te jong”, besluit Sven Huysmans lachend.