Oprichters Joeri De Turck, Sander De Wilde en Adriaan Coppens. Oprichters Joeri De Turck, Sander De Wilde en Adriaan Coppens.

Altrea Logistics Group en Qargo slaan de handen in elkaar voor een uniform transportsysteem

Door enkele overnames bestaat de Altrea-groep uit verschillende bedrijven met hun eigen transportsystemen. Qargo, een jong transportsysteem met zetel in Gent, moet op een jaar tijd de hele groep terug op één lijn krijgen.

Altrea Logistics kende de laatste jaren een groei, onder meer door overnames van enkele transportbedrijven. Hierdoor bestaat de Altrea-groep uit verschillende bedrijven met hun eigen transport management system (TMS).

Doorheen de groep werken de verschillende partijen met drie verschillende softwarepakketten. Een puzzel die historisch zo gegroeid is, maar de efficiëntie niet ten goede komt. Thomas Havermans, IT manager bij Altrea, ging op zoek naar een geschikt TMS. “Er was nood een uniformaliteit en modernisering. Als de hele groep met hetzelfde TMS werkt, heeft dat een positieve impact op de operationele efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening die we kunnen leveren.”

TMS op één lijn

Een uniform TMS kan bijvoorbeeld een rol spelen in de planning van tankcontainers en trailers. “Eén van onze firma’s heeft veel tankcontainers die verspreid over Europa staan en moeten worden opgevolgd”, zegt Havermans. “Niet alleen voor hun verplaatsing van A naar B, maar ook voor de inhoud en samenstelling. In het TMS moet dus duidelijk kunnen worden aangegeven wat het laatste product in een container is geweest, wat daarmee gebeurd is en of de container nadien werd gereinigd. Dat is bijzonder complex.”

Qargo, een nieuw TMS dat tot hiertoe vooral werkte met kleinere Belgische transportbedrijven, was de uitverkorene. “In 2022 contacteerde Thomas ons met de concrete vraag om tegen het einde van 2023 al hun bedrijven op één TMS te krijgen”, zegt Qargo CEO Adriaan Coppens. “De grootste uitdaging daarbij was dat de bedrijven onderling op verschillende manieren werken. We moesten hen dus zo efficiënt mogelijk laten samenwerken, zonder iedereen in hetzelfde keurslijf te duwen.”

“En dat is gelukt”, vervolgt Coppens. “Elk bedrijf krijgt zijn eigen omgeving die aangepast is aan hun noden en werkwijze. Dankzij de nieuwe Qargo netwerkmodule kunnen ze zelfs orders uitwisselen om zo de planning binnen de groep te optimaliseren. De bedrijven kunnen dus beroep doen op elkaars resources, zonder daarom op exact dezelfde manier te moeten gaan werken.”

Positieve feedback

De samenwerking blijkt tot nu toe een groot succes voor beide partijen. De uitrol in de eerste vijf bedrijven van de groep is een feit. De vuurdoop was voor Haesaerts Intermodal, die met het meest verouderde systeem werkte en dus uit noodzaak zo snel mogelijk de overstap naar het nieuwe TMS moesten maken. Die eerste implementatie bleek een goede test, en al snel volgde ook Alders Bulk Logistics.

“Tot nu toe is de feedback van de werknemers over het nieuwe systeem unaniem positief”, zegt Havermans. “Qargo haalt ideeën uit de ervaring en vakkennis van onze medewerkers, en zet die om in gebruiksvriendelijke en efficiënte oplossingen. Dat zorgt voor een betere werking bij ons en een beter product voor hen”, besluit hij.