Nieuws Kempen ArteZ renoveert kunstwerk Speybank in Gent

ArteZ renoveert kunstwerk Speybank in Gent

ArteZ renoveert kunstwerk Speybank in Gent

HOOGSTRATEN – Bouw- en renovatieonderneming ArteZ uit Hoogstraten mag zich vanaf deze week weer storten op een bijzondere klus. In de Gentse kanaalzone zal Artez het monumentale kunstwerk ‘Speybank’ renoveren. Dat is een indrukwekkende constructie met 4 zeecontainers.

Het kunstwerk ‘Speybank’ in de Gentse Kanaalzone is toe aan renovatie. Het werk van kunstenaar Luc Deleu werd in 2007 aangekocht in het kader van het project Gentse Kanaalzone dat de Ruimtelijke Planningsprijs 1999 won.

Maar intussen vertonen de wanden en chassisbalken van de containers ernstige roestvorming. Daardoor komt stilaan de structurele stabiliteit in het gedrang. Om de veiligheid te waarborgen, zijn enkele ingrepen noodzakelijk. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, dat eigenaar is van het kunstwerk, heeft meteen gekozen voor een grondige aanpak: de huidige containers worden vervangen door nieuwe.

Minder onderhoud

De nieuwe containers zijn volledig in cortenstaal en worden opgesteld met de deuren zoveel mogelijk naar beneden en met de nodige boringen om waterstagnatie te voorkomen. Op die manier moet het vernieuwde kunstwerk lang kunnen meegaan, zonder steeds toenemende onderhoudskosten.

Vernieuwen en niet restaureren

‘Speybank’ is een kunstwerk met een industrieel karakter. Daarom is het behouden van de oorspronkelijke materie veel minder van belang dan bij de restauratie van een traditioneel kunstwerk. Ook de kunstenaar heeft geen bezwaar tegen de geplande vernieuwing.

Voor deze opdracht is ArteZ bvba uit Hoogstraten uitgekozen, omdat het bedrijf ervaring heeft met dergelijke specifieke projecten. De renovatie zal bijna 33.000 euro kosten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.